Zvětšit16. 10. 2013

Žáby a čolci už se nemusí ryb bát!

V posledních zářijových týdnech proběhl odlov ryb v přírodní památce Laguna u Bohdalova. Tato lokalita je cenná výskytem mnoha druhů obojživelníků a výskyt ryb v lagunách je pro jejich život ohrožující. Pracovníci Sdružení Krajina nejprve snížili hladinu vody na minimum a samotný výlov posléze proběhl ve spolupráci s kolegy z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR - Petrou Doležalovou, Jaromírem Mašterou a Josefem Havelkou a mládeží z místního přírodovědného kroužku Zubři. Děkujeme jim tímto za pomoc.
Obojživelníci jsou jednou z nejohroženějších skupin živočichů u nás. Problémem je např. nevhodné hospodaření na rybnících, špatně prováděné úpravy či zánik vodních ploch, vysazování polodivokých kachen a zarybňování téměř veškerých vodních ploch v krajině.
Cílem Sdružení Krajina je tedy udržet dlouhodobě toto území bez ryb, tak aby sloužila jako vhodný domov pro žáby, čolky a další živočichy.

Zvětšit20. 9. 2013

Pozvání na podzimní výsadby stromů

V sobotu 2.11.2013 od cca 10 hodin se uskuteční tradiční podzimní výsadby stromů, letos s podporou programu ThhinkGreen Service společnosti GLS. Budeme vysazovat převážně březové remízy v pastvinách pro ovečky v okolí Počítek. Po dopoledních  výsadbách bude následovat zajímavý odpolední program v sídle Sdružení Krajina, na který vás také srdečně zveme. Rezervujte si proto pokud možno na akci celý den, těšíme se na společně strávený čas. Akce je velmi vhodná i pro děti. Podrobnější informace o programu čekejte v průběhu října.

Zvětšit8. 7. 2013

A je pohrabáno ...

Od pátku 5.7. do neděle 7.7. probíhala dobrovolnická akce Hrabání podmáčených luk na Fryšavě a Samotíně. Počasí přálo, sešli jsme se v dostatečném počtu, louky jsou pohrabané a tráva nachystaná k odvozu. A bylo tam krásně .... Děkujeme všem, kdo pomohli. Těšilo nás zejména vysoké pracovní nasazení mladých nadějných hrabáčů. Pár fotek je k nahlédnutí v sekci fotogalerie / akce pro členy.

Zvětšit25. 6. 2013

Prstnatec Fuchsův

Pro potěchu oka i duše nechť vám poslouží Prstnatec Fuchsův, jak jej vyfotil Zdeněk Ulrich při své procházce Přírodní památkou Suché kopce u Vojnova Městce.

Zvětšit21. 6. 2013

Sdruzeni Krajina na Nova Civitas a Klimatour

V sobotu 22.6.  se v Novém Městě na Moravě konají městské slavnosti Nova Civitas. Prezentovat svou činnost zde bude i Sdružení Krajina. V rámci veřejné sbírky zde budeme prodávat magnetky a samolepky, ale také výrobky, které pro veřejnou sbírku vytvořili někteří naši členové. Pro děti (i pro odvážné dospělé) budou připraveny různé ekovýchovné aktivity. Navštívení slavností doporučujeme (informace o programu k nalezení na www.nmnm.cz/nova-civitas), zveme vás k našemu stánku.
Další příležitostí, kde se s námi potkat, je Klimatour (www.kr-vysocina.cz/klimatour). Jedná se o mezinárodní cyklistickou štafetu, jejíž hlavní myšlenkou je podpora ekologického způsobu přepravy a vzájemného potkávání mezi obcemi. Při jedné ze zastávek štafety Sdružení Krajina představí podmáčenou louku na Samotíně a to 27.6.2013 cca od 12 do 12.15 hod.

Zvětšit9. 5. 2013

Botanická vycházka 25.5.2013

Na sobotu 25. května připravuje Sdružení Krajina tradiční botanickou vycházku. Tentokrát navštívíme především podmáčené louky v okolí Samotína a Blatin. Z běžnějších rostlin rašelinných luk uvidíme např. suchopýr úzkolistý, ostřici prosovou, starček potoční, kozlík dvoudomý  nebo klamonožku bahenní. Z těch vzácnějších pak bychom mohli  vidět prstnatec májový, škardu čertkusolistou, všivec lesní a rosnatku okrouhlolistou. Pro zájemce o ještě vzácnější druh bude připraven bonus na Blatinách.
Sraz účastníků v 8:30 hodin v sídle Sdružení Krajina v Počítkách nebo v 9:00 na odpočívadle nad Samotínem (při příjezdu od Krátké – GPS souřadnice 49°38'46.478"N, 16°4'38.162"E).
Odborný výklad - Mgr. Jan Košnar. Vycházka je určena všem, které zajímá co na loukách roste a jak se o louky v současnosti pečuje. Nezapomeňte si vzít nepromokavou obuv... Doprava na lokalitu vlastním autem. Omezenému počtu osob můžeme nabídnout svezení z Počítek autem, je třeba se předem domluvit na adrese blazek@sdruzenikrajina.cz.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47  >>

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit