Zvětšit14. 9. 2011

Našinec ve vysílání ČT1

Ve čtvrtek 9. září odvysílala Česká televize krátkou reportáž o kosení luk a rákosin v lokalitě Baroch u Hrobic. O tuto lokalitu pečujeme druhým rokem. Zvláštností této ptačí rezervace je, že kosení zde probíhá i na ostrovech, které jsou přístupné jen po vodě. Pokosená travní hmota se proto sváží na voru. Reportáž najdete zde.

Zvětšit16. 8. 2011

Hrabali jsme to se ví

O víkendu 11. - 13. srpna se v rámci projektu Příroda na Vysočině konala níže oznamovaná dobrovolnická akce pro veřejnost na Fryšavě a Samotíně. Během víkendu se sešlo 17 dospělých a 11 dětí. Pohrabalo se cca 2,5 ha luk. Akci pořádalo občanské sdružení Lysina lenina, se kterým Sdružení Krajina již několikátým rokem spolupracuje. Děkujeme pořadatelům i všem zúčastněným za odvedenou práci a příjemný víkend.

Projekt Příroda na Vysočině byl vytvořen za finanční podpory SFŽP a MŽP

Zvětšit16. 8. 2011

Úředníci opět na louce

Ve čtvrtek 11. srpna dorazila na lokalitu Doliny u Jiříkovic parta dobrovolníků z Městského úřadu v Novém Městě na Moravě. Navázali jsme tak na loňskou vydařenou akci, kdy se MěÚ zapojil do systému firemního dobrovolnictví a umožnil svým zaměstnancům věnovat jeden pracovní den našemu sdružení. Letos byla sice účast úředníků dobrovolníků o něco menší než minule, ale o to udatněji všichni pracovali. Pomohli nám s úklidem trávy z nejvíce podmáčených míst, což byla při letošním deštivém létu pomoc velmi vítaná. Děkujeme dobrovolníkům i vedení Městského úřadu. Je to dobrý příklad pro ostatní.

Zvětšit19. 7. 2011

Benefiční koncerty pro krajinu

V minulém roce proběhl v Novém Městě na Moravě benefiční koncert ve prospěch sbírky Stopa v krajině. Po dohodě s agenturou The Prague Concert Co. chceme navázat třemi benefičními koncerty, tentokrát v Praze. Na konto sbírky poputuje výtěžek ze vstupného těchto tří koncertů, konaných v kostele U Salvátora (Salvátorská 1, Praha 1).

Neděle 24. 7. v 18.00 hod., smíšený dospělý sbor Altrincham Choral Society, Anglie
Čtvrtek 28. 7. ve 14.00 hod., studentský orchestr West Sussex County Youth Orchestra, Anglie
Středa 24. 8. v 18.00 hod., studentský orchestr Essex Youth Orchestra, Anglie

Za vstřícnost děkujeme agentuře The Prague Concert Co., za pomoc při propagaci koncertů děkujeme pražskému seniorátu ČCE.

Zvětšit18. 7. 2011

Hrabeme to se ví

Občanské sdružení Lysina lenina pořádá o víkendu 12. - 14. srpna dobrovolnickou akci na hrabání luk. Hrabat se budou louky v lokalitách U studní a Haltýř. Začátek akce je v pátek 12. srpna v 15:00 hodin na louce U studní na Fryšavě – louka po levé straně silnice při výjezdu z Fryšavy směr Medlovský rybník (GPS souřadnice 49°37'40.809"N, 16°2'45.604"E). V sobotu odpoledne se hrabáči přesunou na lokalitu Haltýř – louka po levé straně vedle silnice při příjezdu na Samotín od Krátké (GPS souřednice 49°38'39.310"N, 16°4'38.210"E ).
Nářadí, drobné občerstvení (tatranka...) a pitná voda bude zajištěna. Přenocovat je možné ve vlastním stanu v kempu na Medlově nebo po domluvě na louce. Nezapomeňte na holiny, opalovací krém a repelent. Proti puchýřům od hrabí doporučujeme pracovní nebo cyklistické rukavice. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi, tož dondite všeci.

Akce se koná v rámci projektu Příroda na Vysočině, který byl vytvořen za finanční podpory SFŽP a MŽP

Zvětšit20. 6. 2011

Sdružení Krajina zahájilo sezónu.

Od konce května jsme začali s tzv. časnými sečemi luk. Máme pokoseno prvních cca 10 ha. Louky zařazujeme do časných sečí z několika důvodů. Hlavním důvodem je rozrůznění managementu tak, aby kosením louky ve stále stejném období nedocházelo k potlačení nebo podpoře jednoho typu lučního společenstva. Na degradovnaých loukách se časné seče využívají k potlačení převládajících dominantních druhů  rostlin a k podpoře klíčení semen obsažených v půdě.  Důvodem k časné seči mohou být i požadavky bezobratlých živočichů nebo obojživelníků. Běžná louka je do časné seče zařazována jednou za cca 6 let. Do konce sezóny bychom měli vlastní silou pokosit ještě asi 40 ha luk.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  >>