Zvětšit19. 7. 2011

Benefiční koncerty pro krajinu

V minulém roce proběhl v Novém Městě na Moravě benefiční koncert ve prospěch sbírky Stopa v krajině. Po dohodě s agenturou The Prague Concert Co. chceme navázat třemi benefičními koncerty, tentokrát v Praze. Na konto sbírky poputuje výtěžek ze vstupného těchto tří koncertů, konaných v kostele U Salvátora (Salvátorská 1, Praha 1).

Neděle 24. 7. v 18.00 hod., smíšený dospělý sbor Altrincham Choral Society, Anglie
Čtvrtek 28. 7. ve 14.00 hod., studentský orchestr West Sussex County Youth Orchestra, Anglie
Středa 24. 8. v 18.00 hod., studentský orchestr Essex Youth Orchestra, Anglie

Za vstřícnost děkujeme agentuře The Prague Concert Co., za pomoc při propagaci koncertů děkujeme pražskému seniorátu ČCE.

Zvětšit18. 7. 2011

Hrabeme to se ví

Občanské sdružení Lysina lenina pořádá o víkendu 12. - 14. srpna dobrovolnickou akci na hrabání luk. Hrabat se budou louky v lokalitách U studní a Haltýř. Začátek akce je v pátek 12. srpna v 15:00 hodin na louce U studní na Fryšavě – louka po levé straně silnice při výjezdu z Fryšavy směr Medlovský rybník (GPS souřadnice 49°37'40.809"N, 16°2'45.604"E). V sobotu odpoledne se hrabáči přesunou na lokalitu Haltýř – louka po levé straně vedle silnice při příjezdu na Samotín od Krátké (GPS souřednice 49°38'39.310"N, 16°4'38.210"E ).
Nářadí, drobné občerstvení (tatranka...) a pitná voda bude zajištěna. Přenocovat je možné ve vlastním stanu v kempu na Medlově nebo po domluvě na louce. Nezapomeňte na holiny, opalovací krém a repelent. Proti puchýřům od hrabí doporučujeme pracovní nebo cyklistické rukavice. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi, tož dondite všeci.

Akce se koná v rámci projektu Příroda na Vysočině, který byl vytvořen za finanční podpory SFŽP a MŽP

Zvětšit20. 6. 2011

Sdružení Krajina zahájilo sezónu.

Od konce května jsme začali s tzv. časnými sečemi luk. Máme pokoseno prvních cca 10 ha. Louky zařazujeme do časných sečí z několika důvodů. Hlavním důvodem je rozrůznění managementu tak, aby kosením louky ve stále stejném období nedocházelo k potlačení nebo podpoře jednoho typu lučního společenstva. Na degradovnaých loukách se časné seče využívají k potlačení převládajících dominantních druhů  rostlin a k podpoře klíčení semen obsažených v půdě.  Důvodem k časné seči mohou být i požadavky bezobratlých živočichů nebo obojživelníků. Běžná louka je do časné seče zařazována jednou za cca 6 let. Do konce sezóny bychom měli vlastní silou pokosit ještě asi 40 ha luk.

Zvětšit12. 5. 2011

Sbírali jsem kamení

Hezkou akci na pomoc mladému začínajícímu zemědělci zorganizovalo SEV Krajinka v Počítkách. Sbírali jsme kameny na nově zatravňovaných pozemcích Milana Daďourka, který se připravuje na chov ovcí. A jak Milana známe, nezůstane jen u ovcí. Určitě v krajině přibudou i nové stromy a další krajinotvorné prvky. Na to se těšíme.

Zvětšit12. 5. 2011

Botanická vycházka – sobota 28.5.2011

Na sobotu 28. května připravuje Sdružení Krajina botanickou vycházku. Tentokrát navštívíme louky v lokalitách: Staviště, Šafranica a podle času také Odranec. Sraz účastníků v 9:00 v sídle Sdružení Krajina v Počítkách. Vidět bychom mohli: prstnatec májový, vachtu trojlistou, všivec lesní, kyhanku sivolistou, mochnu bahenní, vrbu rozmarýnolistou, rosnatku okrouhlolistou, a řadu dalších druhů. Odborný výklad zajistí Mgr. Petra Doležalová a Mgr. Jan Košnar.
Popovídáme si také o konkrétních způsobech údržby luk. Přítomni budou pracovníci Sdružení Krajina, kteří louky každoročně obhospodařují.
Vycházka je určena všem, které zajímá co na takových loukách roste a jak se o louky v současnosti pečuje.
Doprava na lokality vlastním autem, lokality Staviště a Šafranica jsou z Počítek dostupné i na kole.

Zvětšit21. 4. 2011

Akce neziskovek se rozjíždějí

Akce neziskovek zapojených do projektu Příroda na Vysočině se rozjíždějí. Od začátku dubna do podzimu letošního roku se uskuteční 37 akcí, pořádaných 23 neziskovkami z celého kraje Vysočina. Všechny akce jsou veřejně přístupné a může se jich zúčastnit každý, kdo chce přiložit ruku k dílu a udělat něco praktického pro přírodu. Podrobnější informace k jednotlivým akcím najdete v kalendáři akcí na www.stopavkrajine.cz.
A vězte, že to vše se může dít díky finanční podpoře SFŽP a MŽP.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  >>