Zvětšit13. 6. 2016

Vzpomínka a poděkování našemu kolegovi

Milí kolegové, raději šířím zprávy dobré a veselé, než smutné, avšak přesto mi dovolte rozloučit se takto s jedním z našich významných spolupracovníků. Na konci letošního dubna nás opustil můj dlouholetý přítel a vynikající praktický znalec a ochránce lesních mravenců – kolega Honza Daňo. Přestože dlouhodobě trpěl vážnými zdravotními komplikacemi, byl jeho skon náhlý a nečekaný. Stále se z něj vzpamatovávám, stejně jako další přátelé a rodina. Byl dlouholetým vedoucím programu Formica, který patří k jedněm z nejstarších odborných programů Českého svazu ochránců přírody. Po té více než desetiletí spolupracoval se Sdružením Krajina na projektech týkajících se péče o několik významných lokalit lesních mravenců. K práci v ochraně přírody inspiroval bezpočet dobrovolníků, svým nadšením dokázal být velmi přesvědčivý. Lidé, kteří ho znali, na jeho charisma těžko zapomenou. Ztratili jsme v něm jednoho z velkých „srdcařů“. Patřil k lidem, kteří přes množství nástrah života neustupují ze svých ideálů. Zažil jsem, že i za cenu ohrožení vlastního živobytí neváhal vystoupit proti týrání zvířat, a nesl nepříjemné důsledky, aniž by zalitoval. Jeho schopnost radovat se z materiálních statků a zároveň se na ně neohlížet byla záviděníhodná. Kéž je nám dál inspirací.

Milan Daďourek

Zvětšit7. 6. 2016

Tvořivé odpoledne

V úterý 21. 6. 2016 od 16:30 zveme všechny kreativní dámy, pány a jejich ratolesti k nám do Počítek (Sdružení Krajina, Počítky 2) na Tvořivé odpoledne. Společně budeme osazovat květináče skalkovými rostlinami, rozsazovat bylinky, vyrábět plstěné dekorace z ovčí vlny a věnečky z buxusu. Vyrobené věci budeme prodávat na jarmarku v rámci oslav Nova Civitas v Novém Městě na Moravě. Výtěžek bude připsán na veřejnou sbírku Stopa v Krajině a poslouží tak péči o podmáčené louky. Nějaký materiál zajistíme, pokud ale máte doma například bylinky, které byste poskytli k prodeji, větve buxusu, bavlnky či plstící jehly, vše bude vítáno.

Zvětšit31. 5. 2016

Botanicko-zoologická vycházka Rychtářkami již tuto sobotu!

V sobotu 4.6. vás zveme na naši již tradiční botanicko-zoologickou vycházku do podmáčených luk. Tentokrát se podíváme do nejmladší rezervace Žďárských vrchů PR Meandry Svratky u Milov. Nejen, že zde opět uvidíte spoustu zajímavých druhů rostlin a obojživelníku, ale zároveň se dozvíte něco o historii a plánované budoucnosti této překrásné lokality. Sraz je v 9:00 v sídle Sdružení Krajina (Počítky 2) nebo v 9:30 na Milovech u Penzionu U Šlechtů. Více info v přiložené pozvánce.

Zvětšit25. 5. 2016

Přijďte si hrát do zahrad

Nevíte, co o víkendu? Máme pro vás skvělý tip. Navštivte v sobotu 28. 5. 2016 soukromé zahrady Tamary Kinsky v zámku ve Žďáře nad Sázavou v rámci každoročních Dní otevřených zahrad. Uvidíte nejen nádherně rozkvetlé květiny, keře a stromy, ale také nás sympatické lidičky ze Sdružení Krajina. Na prvním nádvoří budeme mít po celý den pro vás a vaše děti připraveny zábavné aktivity, jako je oblíbená hra „Najdi jehlu v kupce sena“ a mnoho dalšího. Tešíme se na vás!!!

Zvětšit20. 5. 2016

Neseďte doma! Šup do podmáčených luk!

Dle meterologů nás čeká luxusní víkend, proto neváhejte a vyražte do přírody. Pokud vám chybí inspirace kam se vrtnout, pak doporučujeme navštívit některé z našich luk, zejména pak Doubravníček, PP Suché kopce, Samotínské louky, PP Bahna, PP Návesník, PR Volákův kopec, U Studní a Staviště. Nejen, že je v tomto období uvidíte v plném rozkvětu, ale zároveň si zde o nich přečtete spoustu zajímavých informací na našich nových infopanelech. Pokochat se také můžete fotografiemi svalnatých mužů a pracovitých žen, které dokonale vyjadřují náročný proces péče o podmáčené louky. Nevíte, kde se zmíněné lokality nachází? Nevadí. Přesnou polohu všech našich luk najdete na webovkách www.sdruzenikrajina.cz v sekci Pozemkový spolek.

Zvětšit5. 5. 2016

Botanická vycházka okolím Proseče

Ani letos vás nechceme ochudit o krásné rostliny, zajímavé živočichy a hlavně o intenzivní zážitky z lučních botanicko - zoologických vycházek. Díky iniciativě našeho milého člena a studenta botaniky na Olomoucké univerzitě Ondry Pospíšila vám můžeme nabídnout toto luxusní potěšení již v neděli 22. 5. 2016. na botanické vycházce okolím Proseče. Podíváme se do řašelinisť, prozkoumáme květenu skalních měst a polí a navštívíme nádherné louky v přírodní rezervaci Střemošická stráň. Sraz je v 8:30 na náměstí v Proseči u Skutče. Čeká nás cca 20 km chůze, proto si s sebou nezapomeňte svačinu a vhodnou obuv do terénu.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  >>