Zvětšit8. 8. 2016

Dřeme jako koně

Hlavní sezóna je v plném proudu a my v plném nasazení. Většinu času teď, stejně jako každé léto, trávíme na loukách. Společně s našimi odhodlanými brigádníky kosíme jednu louku za druhou. Někdy je to pěkná dřina, ale ten pocit dobře udělané práce za to stojí. S lučními pracemi jsme už zhruba za půlkou, ale před námi je toho stále ještě hodně. Myslete na nás a držte nám pěsti, ať se vše dobře podaří a na loukách nám zase na jaře vykvetou orchideje a žáby, čolci a motýli zde najdou svoje domovy.

Zvětšit29. 6. 2016

Hrabání luk s Lysinou Lenina

Přijďte si s námi protáhnout tělo a očistit mysl od každodenních starostí. V pátek 15.7.2016 od 17:00 začíná tradiční hrabání luk s naší spřátelenou organizací Lysina Lenina. Pokračovat budeme také v sobotu 16.7. a v neděli 17.7. vždy od 9:00. Tentokrát se budeme pohybovat v malebné krajině okolo Jimramova, kde pohrabeme louku Pickov (N 49°37,57468', E 16°11,38905') a Široké pole (N 49°37.78140', E 16°11.07210'). Neváhejte a přijďte udělat něco pro přírodu i pro sebe. Pro odvážné a unavené účatníky je připraven parádní nocleh. O možnostech přespání se dozvíte více informací na tel. Čísle 775 239 691 nebo emailu: mareckova@sdruzenikrajina.cz. Těšíme se :-)

Zvětšit22. 6. 2016

Křest publikace na Křižánkách

Srdečně vás všechny zveme do Obecní kavárny na Křižánkách, kde se bude křtít naše nová publikace Krajina dobrého hospodáře - Inspirace pro současnou praxi ochrany přírody. Je to sice trcohu narychlo, nicméně, kdo ještě nemáte žádné plány, tak ve středu 22.6. od 17:30 vás rádi uvidíme :-) Po křtu bude následovat cestovatelská beseda Vlasty Böhmové o Tureckém Kurdistánu.

Zvětšit21. 6. 2016

Přijďte za námi na Nova Civitas

Jako každoročně, i tentokrát budete moci navštívit stánek Sdružení Krajina, na městských slavnostech Nova Civitas. Těšit se na vás budeme v sobotu 25.6. od 8:00 do 14:00 na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě. K vaší radosti, zde budou k prodeji opět přichystány překrásné rukodělné výrobky z Tvořivé dílničky našich zručných žen. Vaše děti zabavíme při ekovýchovně akčních hrách. Vyzkouší si například, jak se hrabe seno, naučí se poznávat rozdíly mezi podmáčenou a kulturní loukou a další a další…jen se nechte překvapit.

Malá ochutnávka zde: https://www.youtube.com/watch?v=AlYeCOwwMRo&feature=youtu.be

Takže v sobotu na viděnou ;-)

Zvětšit13. 6. 2016

Vzpomínka a poděkování našemu kolegovi

Milí kolegové, raději šířím zprávy dobré a veselé, než smutné, avšak přesto mi dovolte rozloučit se takto s jedním z našich významných spolupracovníků. Na konci letošního dubna nás opustil můj dlouholetý přítel a vynikající praktický znalec a ochránce lesních mravenců – kolega Honza Daňo. Přestože dlouhodobě trpěl vážnými zdravotními komplikacemi, byl jeho skon náhlý a nečekaný. Stále se z něj vzpamatovávám, stejně jako další přátelé a rodina. Byl dlouholetým vedoucím programu Formica, který patří k jedněm z nejstarších odborných programů Českého svazu ochránců přírody. Po té více než desetiletí spolupracoval se Sdružením Krajina na projektech týkajících se péče o několik významných lokalit lesních mravenců. K práci v ochraně přírody inspiroval bezpočet dobrovolníků, svým nadšením dokázal být velmi přesvědčivý. Lidé, kteří ho znali, na jeho charisma těžko zapomenou. Ztratili jsme v něm jednoho z velkých „srdcařů“. Patřil k lidem, kteří přes množství nástrah života neustupují ze svých ideálů. Zažil jsem, že i za cenu ohrožení vlastního živobytí neváhal vystoupit proti týrání zvířat, a nesl nepříjemné důsledky, aniž by zalitoval. Jeho schopnost radovat se z materiálních statků a zároveň se na ně neohlížet byla záviděníhodná. Kéž je nám dál inspirací.

Milan Daďourek

Zvětšit7. 6. 2016

Tvořivé odpoledne

V úterý 21. 6. 2016 od 16:30 zveme všechny kreativní dámy, pány a jejich ratolesti k nám do Počítek (Sdružení Krajina, Počítky 2) na Tvořivé odpoledne. Společně budeme osazovat květináče skalkovými rostlinami, rozsazovat bylinky, vyrábět plstěné dekorace z ovčí vlny a věnečky z buxusu. Vyrobené věci budeme prodávat na jarmarku v rámci oslav Nova Civitas v Novém Městě na Moravě. Výtěžek bude připsán na veřejnou sbírku Stopa v Krajině a poslouží tak péči o podmáčené louky. Nějaký materiál zajistíme, pokud ale máte doma například bylinky, které byste poskytli k prodeji, větve buxusu, bavlnky či plstící jehly, vše bude vítáno.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  >>