21. 6. 2006

Evropský grant pro Sdružení Krajina

V úterý 20.6.2006 nás potěšil dopis z Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS). Hodnotící komise NROS přijala rozhodnutí o podpoře námi předloženého projektu "Lidé v krajině" z financí Evropského společenství. Grant pochází ze zdroje nazývaného Transition Facility (přechodový nástroj), který je náhradou za určité části programu Phare.
Projekt "Lidé v krajině", který budeme s podporou ES realizovat, má dva specifické cíle:
(1) Pomoci malým obcím bez uvolněného aparátu směřovat k udržitelnému rozvoji, zvyšovat kvalitu života na venkově. Hlavním způsobem naplňování tohoto cíle bude bezplatné poskytnutí konzultantů a pracovníků, kteří dle pokynů obce zajistí kroky, které pro města vykonává jejich úřad.
(2) Posílit rozvoj pozemkového spolku Sdružení Krajina, který umožňuje přímou účast obyvatel na ochraně přírody.

15. 6. 2006

Sdružení Krajina se hlásí k etickému kodexu ekologických NNO

Rada Sdružení Krajina schválila připojení naší organizace k etickému kodexu schválenému platformou ekologických NNO ČR. Etický kodex je pro Sdružení Krajina závazný, protože je členem asociace NNO zabývajících se ochranou přírody a ŽP Zelený kruh. Text kodexu najdete v Dokumentech.
7. 6. 2006

Hledáme brigádníky

Hledáme místní brigádníky na hrabání trávy z podmáčených luk v lokalitách
- Jiříkov u Kamene (cca 10 km od Chotěboře)
- Veselí u Přelouče
kontakt: tel. 566 521 259, info@sdruzenikrajina.cz
Menší skupiny (3-5 lidí) vítány.

31. 5. 2006

Hrabání luk v roce 2006 - harmonogram pro dobrovolníky

Chcete nám pomoci s péčí o podmáčené louky? Uvítáme Vás na hrabání trávy.
V dokumentech naleznete rozpis termínů a luk, kde se můžeme potkat. Jen nezapomeňte, že kvůli organizaci je třeba se předem přihlásit.

2. 5. 2006

Ekovýchovné pobyty

S jarem Sdružení Krajina, pobočka SEV Krajinka opět zahájila ekovýchovné programy. Od dubna do června přijede pět tříd ZŠ z celé ČR na týden na Turistickou ubytovnu ve Skleném (u Fryšavy). Vždy jedna třída zde prožije týden plný zábavy a poznávání v přírodě.
Během týdne se snažíme v dětech probudit kladný vztak k přírodě a zprostředkovat jim její vnímání všemi smysly. Zajímavími aktivitami upoutáváme jejich pozornost k problematice životního prostředí a ochrany přírody. Velký důraz klademe na pocity a zážitky. Děti si velice oblíbili např. hru na strom a lýkožrouty, malování barvami z přírody, výrobu exhaustorů a zkoumání přírody s jejich pomocí.
O tyto pobytové programy je ze strany škol velký zájem, protože zde děti mohou poznávat přírodu na vlastní kůži. Praktickými činnostmi si osvojí vědomosti ze školy a odvezou si spoustu zážitků, které je motivují k ohleduplnému chování k přírodě i lidem kolem sebe.

2. 5. 2006

Zveřejněna výroční zpráva za rok 2005

Sdružení Krajina vydalo výroční zprávu za rok 2005. Její elektronickou podobu najdete v dokumentech. Podařilo se nám úspěšně uzavřít dvouletý grant z programu Phare. Úspěšně jsme zahájili program výkupu cenných luk. Byla zřízena pobočka SEV Krajinka - zabývá se ekovýchovnou činností, která se rozrostla personálně i rozsahem zrealizovaných akcí a programů. Kanceláře Sdružení Krajina se přemístily do odkoupené staré chalupy v obci Počítky, kde jsme zajistili opravy vnitřních prostor.
Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  >>