Zvětšit21. 4. 2016

Hledáme pomocníky!

Když jsme si v únoru zapsali do kalendáře, kde všude bychom se rádi prezentovali, podlomila se nám z toho kolena. Přidáme-li k tomu stále se zvětšující počty zájemců o firemní dobrovolnictví, je to už na panáka nebo rovnou na láhev něčeho ostřejšího. Řekli jsme si proto, že zkusíme oslovit vás, naše příznivce a kamarády, s prosbou o pomoc. Hledáme:

Dobrovolníky, kteří by byli ochotni občas někam vyrazit a pomoci nám prezentovat práci a činnost Sdružení Krajina na veřejnosti. Samozřejmě byste tam nebyli sami. Vždycky byste šli ve dvou, buď z někým z nás nebo jiným, stejně skvělým a usměvavým dobrovolníkem. Věci potřebné pro údernou prezentaci SK dodáme. Pomocnou ruku můžete nabídnou například zde:

28.5. 2016 Otevřené zahrady v zámku Kinských ve Žďáře nad Sázavou – stánek SK – prezentace SK a aktivity pro děti (např. hledání jehly v kupce sena :-))

24. -25.6. 2016 Nova Civitas, Nové Město na Moravě -stánek SK – prezentace SK a aktivity pro děti (např. hledání jehly v kupce sena a další co vymyslíme :-) ), prodej výrobků vytvořených ve tvořivých dílnách SK v rámci veřejné sbírky Stopa v Krajině

27.11.2016 Adventní jarmark v Novém Městě na Moravě – prodej výrobků vytvořených ve tvořivých dílnách SK v rámci veřejné sbírky Stopa v Krajině

Koordinátory firemního dobrovolnictví, kteří by si vzali na svůj hrb firemní dobrovolníky. Tyto akce jsou často v týdnu, ale již se nám hlásí i firmy, které by nám šly pomoci raději o víkendu. Starost o firemní dobrovolníky by spočívala v zajištění občerstvení a koordinace práce na místě. Do všeho bychom vás samozřejmě zasvětili. Termíny konání těchto akcí se domlouvají obvykle cca měsíc dopředu, čili vám termíny nemůžeme říct už teď. Pokud se nám nahlásíte jako koordinátor firemních dobrovolníku, zapíšeme vás na seznam a budeme vás postupně informovat o datech dobrovolnických akcí, které si můžete vzít pod kř& iacute;dla.

Koordinátory, kteří by pomohli s přípravou akcí, které Sdružení organizuje buď pro veřejnost nebo pro své členy a příznivce. Jde zejména o:

8.10.2016 Dosečná (oslava zdárného zakončení sezony – akce spíše pro užší okruh příznivců a spolupracovníků), Rokytno – pomoc s organizací akce, nákup pokrmů a pochutin...

28. - 29.10.2016 Podzimní výsadby – pomoc s přípravou a organizací akce (zajištění sadbového materiálu, kůlů, úvazků, zajištění odpolední společenské akce – program, občerstvení atd.)

U všech aktivit můžete počítat se zaškolením a pomocí od „starých“ zkušených harcovníků z kanceláře SK. Určitě se taky nebojte ozvat s nějakou vlastní myšlenkou, nápadem či připomínkami, jakákoli zpětná vazba od vás je pro nás důležitá. Děkujeme a těšíme se na samé kladné ohlasy na emailu: papackova@sdruzenikrajina.cz, nebo tel. čísle: 775 239 691

Zvětšit5. 4. 2016

Pamětnická publikace již brzy spatří světlo světa!

S radostí oznamujeme, že již brzy vyjde dlouho očekávaná pamětnická publikace s názvem Krajina dobrého hospodáře - Inspirace pro současnou praxi v ochraně přírody. Předpokládáme, že k dostání bude zhruba v půlce května. Samozřejmě ji uveřejníme také v elektronické podobě na našich webových stránkách. Publikace je nabytá informacemi o soukromém hospodaření před nástupem kolektivizace, doplněná o dobové i současné fotografie. Podíváme se do krajiny našich předků, jejichž pozůstatky se nyní snažíme zachránit a zachovat pro další generace. Vzpomínky a vyprávění pamětníků pro nás mohou být inspirací k tomu, jak dál dlouhodobě využívat krajinu, aby její funkce byla zachována. Zároveň mohou sloužit jako důležitý podklad pro současnou praxi v ochraně přírody.

Pár úryvků pro ty, co se již nemohou dočkat:

...Otec vstal ve čtyři hodiny, vzal tři kosy na rameno, my s bráchou jsme vzali motorku a tátovi jsme řekněme do těch půl šesté pomáhali tu louku posekat. V půl šesté jsme sedli na motorku a jeli do práce (Klaců). Sekali třeba do jedenácti, dokud to šlo a dokud mohli.  Ona je to taky námaha sekat. To se sekalo všechno ručně. To vždycky maminka nesla sekáčům na louku míchaný tvaroh a bochník chleba. K tomu demižon kořalky. Místo kafe, které dřív nebylo, tak pili kořalku (Spilková).

...To se seklo, že některé kytky ani nestačily vykvést. Rostla tam například masožravá kytka rosnatka okrouhlolistá (Malá). Pamatuji si, jak jsem chytal mouchy a dával je na ni. Ony se přilepily a už se neodlepily (Štegner).

...Když už jsme chodili do školy, tak ze vsi jsme tam vodili na pastvu pást kozy a husy. A tam kluci dělali všelijaké vylomeniny. Jednomu jsme říkali Jenerál z kozy spad. Ten tam vodil kozla a jezdil na něm (Janáček).

Zvětšit21. 3. 2016

Co se chystá v PR Meandry Svratky u Milov

Rádi bychom vás pozvali ve čtvrtek 31. 3 od 17:00 do Obecní kavárny v Křižánkách (Moravské Křižánky 116). Představíme zde současný stav nejmladší přírodní rezervace ve Žďárských vrších - PR Meandry Svratky u Milov, místními nazývané Rychtářky. Nastíníme také její budoucnoust a plánované revitalizační zásahy. Pokud vás zajímá osud této nádherné nivy řeky Svratky, neváhejte a přijďte si poslechnout, co se bude dít.

Zvětšit11. 3. 2016

Za málo peněz hodně muziky!

Staňte se členem Klubu dárců. Již malou částkou můžete podpořit praktickou péči o krajinu a naší činnost.  Je to jednoduché, stačí ve vaší bance zadat trvalý příkaz k úhradě ve prospěch účtu 2100922271/2010 a připojit se tak k ostatním dárcům (při zadávání příkazu na bankovním účtu napište prosíme do zprávy pro příjemce svoje příjmení a heslo dar). Již dlouho se snažíme o zdroj financování, který by byl nezávislý na státu a ušetřil nás i peníze od zdlouhavých byrokratických postupů.  Částka získaná v rámci Klubu dárců bude využita efektivně a zajistí stabilní péči o přírodu. Možná si sice občas budete muset odpustit večeři v restauraci nebo se držet zkrátka na fakt hustý pařbě, vězte ale, že toto všechno vám vynahradí nejen pohled na malebnou krajinu kolem vás, ale také my na nějaké z našich fakt hustých akcí J Pokud jsme vás dostatečně nalákali a přijde vám tato myšlenka stejně skvělá, jako nám, neváhejte, kontaktujte nás na info@sdruzenikrajina.cz a vstupte do Klubu Dárců Sdružení Krajina.

Zvětšit22. 2. 2016

Inspirovali jsme ostatní

S radostí oznamujeme, že model "Přírodní učebny" se rozšířil do dalšího města. Spřátelená organizace Mokřady - ochrana a management v rámci projektu "Mokřadní učebna Kalvárie" vybuduje tůně nedaleko centra města Jihlavy na sídlišti Březinova. Učebna bude sloužit nejen obojživelníkům a jiným mokřadním druhům, ale také k terénní výuce dětí ze ZŠ Otakara Březiny. Je to pro ně možnost, jak si vyzkoušet nabyté vědomosti v praxi. V rámci tohoto projektu se zároveň dotiskne naše brožura "Deník Badatele - Jak se žije v tůních", která bude dětem sloužit jako předloha k jejich bádání. Jsme rádi, že je vzor projektu "Přírodní učebna" stále v kurzu a doufáme, že tomu tak bude i dál.

Zvětšit8. 2. 2016

Poznejte nás z blízka

Jako již tradičně, také tento rok pořádáme setkání neziskových organizací působících v krajii Vysočina. Tentokrát se uskuteční 27.2.2016 ve Ctiboři v budově školy od 10:00. Pokud vás zajímá, jak funguje naše síť neziskovek, co děláme a načem spolupracujeme, čím se zabývají nejrůznější neziskové organizace, neváhejte a přijďte. Poznáte spoustu supr spolků a lidí, kteří se ze všech sil snaží, aby pobyt v krajině, jež nás obklopuje, byl balzámem pro duši a v případě mnohých dobrovolnických akcí pro veřejnost často také pro tělo :-) Součástí této akce bude také setkání členů KOUS (Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací Vysočiny). Více informací se dozvíte v přiložené pozvánce. Děkujeme také spolku Ctibořská náves za zajištění prostor a pomoc s organizací setkání.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  >>