Zvětšit29. 1. 2016

Relaxujte v centru Města

Ve spolupráci s Novým Městem na Moravě rozjíždíme  projekt "Relaxační park Bezděčka", který má za úkol zpestřit přírodu přímo uprostřed Nového Města. Záměrem projektu je revitalizace prostoru nivy potoka Bezděčky, v úseku od obchodního domu Billa po ulici Luční. Objevit by se zde mohly nové stromy, tůně, naučná stezka, interaktivní hrací prvky pro děti nebo třeba zážitkový chodník. Zpřístupněn bude také samotný potok Bezděčka. Před nedávnem se k záměru přidala i obecně prospěšná společnost  Portimo, která zde navrhuje vybudování zázemí pro venkovní aktivity mladých lidí v podobě workoutového a parkurového hřiště. Lokalitou by mohla procházet i běžecká trasa, vedoucí od městských lázní směrem na Olešnou. Tento nápad pochází zase z dílny Tělovýchovné jednoty Nové Město. Smyslem záměru je podpořit přírodní funkce biokoridoru procházejícího městem a zároveň sem přivést, lidi kteří by zde měli možnost relaxovat příjemnou procházkou, něco nového se dovědět nebo potrénovat tělo sportem. Všechno je to ještě v plenkách, ale věříme, že to dotáhneme do zdárného konce a společně se potkáme na slavnostním otevření ;-)

Zvětšit21. 1. 2016

Neusnuli jsme na vavřínech!

Zdravíme vás v novém roce ze zasněžených Počítek. Nebojte se, neusnuli jsme na vavřínech, pracujeme, až se z nás kouří :-) Na některé naše louky chystáme nové infopanely, na kterých si přečtete spoustu zajímavých informací o lokalitě a její údržbě. Dokončujeme také rozhovory s pamětníky starého hospodaření a začínáme pracovat na publikaci, ve které bychom rádi shrnuli všechny informace, které se nám do této doby podařilo získat. Publikace bude zaměřena převážně na dřívejší hospodaření na podmáčených loukách, ale i na hospodaření lidí v přírodě obecně. Nutno přiznat, že sebrané informace jsou často velmi zajímavé, někdy odporující dnešním pravidlům. Doufáme, že se nám je podaří přivést do praxe, neboť i my chceme být dobrými hospodáři. Takže se těšte a držte nám palce, ať se nám to všechno povede.

Zvětšit16. 12. 2015

PF 2016

Milí přátelé, rádi bychom vám všem popřáli pohodové a hlavně prudce odpočinkové Vánoce. V novém roce, ať jste zdraví, vše se vám daří a máte se skvěle. Děkujeme vám, že nám stále zachováváte svojí přízeň. I v dalším roce uděláme všechno pro to, abychom vaši důvěru nezklamali. Pro tento rok se s vámi celá sestava ze Sdružení Krajina loučí a těšíme se na shledanou v lednu ;-)

Zvětšit7. 12. 2015

Putovní výstava se přesouvá do Borů

Ti, kdo jste ještě naší skvělou výstavu o praktické ochraně přírody neviděli, spěchejte do Borů u Velkého Meziříčí. K vidění zde opět bude osm velkoformátových plakátů, na kterých představí Sdružení Krajina svojí činnost, něco z historie péče o cenné lokality, možnosti zapojení lidí do péče o krajinu a něco ze života na mokřadních loukách.
Vernisáž výstavy proběhne dne 8.12.2015 od 10:00 v ZŠ Bory (před tělocvičnou).
Výstava zde bude přístupná do konce roku. Poté se přesune na Obecní úřad v Borech, kde ji budete moci spatřit až do 20. ledna.
Těší se na vás Sdružení Krajina!

Zvětšit3. 12. 2015

Rozbalte si pod stromečkem podmáčenou louku.

Ponožky, spodní prádlo, kosmetika, tričko. Ne že by to nebyly věci užitečné, ale po třicáté páté už to začíná být trochu nuda. Co si takhle ty letošní vánoce trochu oživit. Darujte svým blízkým podmáčenou louku plnou vzácných rostlin a živočichů. Dárek je to trochu netradiční, nicméně kdo z nás se může pochlubit, že se přes vánoce stal držitelem překrásného certifikátu, který dokládá vlastnictví, byť jen symbolické, k určité podmáčené louce. Obdarovaného určitě u srdce nesmírně zahřeje také to, že se podílí na udržení dobrého stavu lokality a tím i celé mozaiky přírodních stanovišť krajiny Vysočiny. Certifikát můžete zakoupit v jakékoliv hodnotě od 300 Kč. Výše příspěvku se odráží v ploše louky, kterou bude obdarovaný vlastnit. Nicméně jak známo na milovaných osobách se nemá šetřit, takže neváhejte a objednávejte.

Certifikát k symbolickému vlastnictví části podmáčené louky můžete zakoupit v rámci veřejné sbírky Stopa v krajině pořádané Sdružením Krajina. Účelem sbírky je shromáždit dostatečné množství peněz tak, abychom byli schopni zajistit pravidelnou každoroční péči o podmáčené květnaté louky. Záměrem našeho snažení je vytvořit na státu nezávislý systém péče o krajinu kolem nás. Více na www.stopavkrajina.cz.

Zvětšit26. 11. 2015

Budeme tam taky!

S radostí vám oznamujeme, že ani tentokrát jsme nevyměkli a opět se s vámi setkáme na Adventním dobročinném jarmarku v Novém Městě na Moravě. Stejně jako ostatní stánky i ten náš bude otevřený v neděli 29.11. od 14:00. Spolu s tovřivými ženami a dětmi jsme pro vás připravili nádherné vánoční dekorace, které jinde nekoupíte. Ty, jež jsou pozadu s pečením jistě potěšíme lahodnými domácími perníčky. Takže neváhejte, přijďte nakoupit a podpořit tak péči o podmáčené louky v naší krajině.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  >>