Zvětšit3. 9. 2015

S Tomášem do Ameriky

Poďte se v sobotu 5.9. od 16:00  vydat s Tomášem Machkem a jeho loutkami do dávné Ameriky. Setkáme se s bájnými indiány, kteří objevili tajemství 3 dcer Matky Země - Fazole, Kukuřie a Dýně. Dozvíme se, jak se z lovců a sběračů stali zemědělci. Těšíme se na Vás v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě!

Zvětšit20. 8. 2015

Soutěžíme, podpořte nás!!!

S hrdostí oznamujeme, že náš projekt "Interaktivní výukové centrum Hrnečnice" dostal divokou kartu v nadačním fondu ERA pomáhá regionům. Teď je to na vás, jestli finanční podporu od ERY dostaneme. Pokud se vám náš projekt líbí, neváhejte a hlasujete na http://www.erapomaharegionum.cz/ v sekci pro region Vysočina.

A o co vlastně v projektu jde? Ve zratce: Jedná se o dokončení obnovy Hrnečnice u Koupaliště v Novém Městě na Moravě, která se stala oblíbeným výletním místem. V minulém roce zde vznikly 4 tůně na podporu obojživelníků a 2 hmyzí hotely. Dění v nich mohou lidé pozorovat v přímém přenosu. Lokalita funguje také jako přírodní učebna pro Ekotým I. Základní školy Nové Město na Moravě. Je však nutné dotáhnout obnovu do konce, aby se odstranila nepěkná část plochy, a místo ní bylo vytvořeno klidné místo s lavičkami a interaktivními herními prvky pro širokou veřejnost. Lidé si zde pak budou moci jen tak posedět, zahrát si pexeso či složit skládačku z vodních živočichů. Pokud se rozhodnete dám nám svůj hlas, nezapomeňte potvrdit hlasování v emailu, který vám od ERY příjde. Jinak není hlasování platné. Děkujem!

Zvětšit6. 8. 2015

Zazáříme v září v Horáckém muzeu

Přijďte navštívit netradiční výstavu zaměřenou na praktickou ochranu přírody v podání Sdružení Krajina. Výstava bude umístěna v prostorách Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě od 3.9. do 25.10. 2015. K vidění budou velkoformátové plakáty, fotografie a texty, na kterých se dozvíte něco o současné péči o cenné lokality, o historii těchto lokalit, o životě na mokřadních loukách a o možnostech zapojení lidí do péče o krajinu. Dále Vám ukážeme stroje, nástroje a další vybavení používané pro praktickou ochranu přírody. Součástí výstavy jsou i zábavné aktivity pro děti a bohatý doprovodný program. Navštíit můžete například naši kavárnu U Přejeté žáby, divadlo Tomáše Machka nebo přednášku PhDr. Ivana Ryndy. Součástí výstavy je také výstava překrásných grafik Vojtěcha Jehličky.

Vernisáž výstvy proběhne 3.9. 2015 od 16:00 v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě.

Výstava probíhá v rámci projektu Obyvatelé pro přírodu Vysočiny, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Zvětšit13. 7. 2015

Místo chrastice barevná kytice

Na jaře tohoto roku se několik našich statných mužů vrhlo do boje s bulty vysokých ostřic a porosty chrastice rákosovité, které mohutně zarůstají nově vyhlášenou rezervaci Meandry Svratky u Milov, místními nazývanou Rychtářky.  S pomocí ručního mulčovače se pokusili o obnovu cca 2330m2 plochy rezervace. Zásah se zatím jeví jako pozitivní, jak z hlediska dalších možností obhospodařování plochy a druhového složen rostlin, tak i potlačení rychle se šířící chrastice. Výběr plochy, na kterých byl zásah proveden, byl konzultován s odborníky ze Správy CHKO Žďárské vrchy, abychom neohrozili přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Do budoucna bychom chtěli takto obnovit další plochy v rezervaci tak, aby bylo možné pravidelně kosit co největší část území. Plodem naší práce budou květnaté barevné Rychtářky, tak, jak si je pamatují místní starousedlíci.

Akce probíhá v rámci projektu Obyvatelé pro přírodu Vysočiny, podpořeného grantem s Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Zvětšit2. 7. 2015

Zatančíme na KoresponDance!

Ano je to tak! Staneme se součástí skvělého festivalu moderního tance KoresponDance. Přijďte navštívit náš stánek, který budeme mít v rámci Pikniku festivalu v neděli 5.7. od 14:00 na 3. nádvoří v Zámku ve Žďáře nad Sázavou. Čeká na vás nejen všemi oblíbená hra "Co se skrývá v seně?", ale také vám ukážeme rostliny, které najdete na našich loukách. Můžete si zahrát úžasné zvířátko-kytičkové pexeso nebo si s námi přijít jen tak popovídat ;-) Těšíme se a děkujeme sdružení SE.S.TA - Centrum choreografického rozvoje, zejména Marii Kinsky a Pavlu Cinglovi, že nám umožnili aktivně se zúčastnit jejich festivalu.

Zvětšit16. 6. 2015

Hrabání luk na Fryšavě a Samotíně

Plavková sezóny je již tady, a proto přicházíme s pozvánkou na protažení a zformování celého těla. V pátek 3.7. od 17:00 začíná již tradiční hrabání luk a svážení pohrabané trávy na Fryšavě. Na malebné fryšavské louce strávíme také sobotu 4.7. Tentokrát budeme začínat už v 9:00 a budeme makat do roztrhání těla. Poté se přesuneme na Samotín, kde budeme v neděli 6.7. od 9:00 pokračovat v tomtéž. Neváhejte a přijďte udělat něco pro přírodu i pro sebe. Pro odvážné a unavené účatníky je připraven parádní nocleh. O možnostech přespání se dozvíte více informací na tel. čísle 775 239 691. Těšíme se :-)

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  >>