Zvětšit13. 7. 2015

Místo chrastice barevná kytice

Na jaře tohoto roku se několik našich statných mužů vrhlo do boje s bulty vysokých ostřic a porosty chrastice rákosovité, které mohutně zarůstají nově vyhlášenou rezervaci Meandry Svratky u Milov, místními nazývanou Rychtářky.  S pomocí ručního mulčovače se pokusili o obnovu cca 2330m2 plochy rezervace. Zásah se zatím jeví jako pozitivní, jak z hlediska dalších možností obhospodařování plochy a druhového složen rostlin, tak i potlačení rychle se šířící chrastice. Výběr plochy, na kterých byl zásah proveden, byl konzultován s odborníky ze Správy CHKO Žďárské vrchy, abychom neohrozili přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Do budoucna bychom chtěli takto obnovit další plochy v rezervaci tak, aby bylo možné pravidelně kosit co největší část území. Plodem naší práce budou květnaté barevné Rychtářky, tak, jak si je pamatují místní starousedlíci.

Akce probíhá v rámci projektu Obyvatelé pro přírodu Vysočiny, podpořeného grantem s Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Zvětšit2. 7. 2015

Zatančíme na KoresponDance!

Ano je to tak! Staneme se součástí skvělého festivalu moderního tance KoresponDance. Přijďte navštívit náš stánek, který budeme mít v rámci Pikniku festivalu v neděli 5.7. od 14:00 na 3. nádvoří v Zámku ve Žďáře nad Sázavou. Čeká na vás nejen všemi oblíbená hra "Co se skrývá v seně?", ale také vám ukážeme rostliny, které najdete na našich loukách. Můžete si zahrát úžasné zvířátko-kytičkové pexeso nebo si s námi přijít jen tak popovídat ;-) Těšíme se a děkujeme sdružení SE.S.TA - Centrum choreografického rozvoje, zejména Marii Kinsky a Pavlu Cinglovi, že nám umožnili aktivně se zúčastnit jejich festivalu.

Zvětšit16. 6. 2015

Hrabání luk na Fryšavě a Samotíně

Plavková sezóny je již tady, a proto přicházíme s pozvánkou na protažení a zformování celého těla. V pátek 3.7. od 17:00 začíná již tradiční hrabání luk a svážení pohrabané trávy na Fryšavě. Na malebné fryšavské louce strávíme také sobotu 4.7. Tentokrát budeme začínat už v 9:00 a budeme makat do roztrhání těla. Poté se přesuneme na Samotín, kde budeme v neděli 6.7. od 9:00 pokračovat v tomtéž. Neváhejte a přijďte udělat něco pro přírodu i pro sebe. Pro odvážné a unavené účatníky je připraven parádní nocleh. O možnostech přespání se dozvíte více informací na tel. čísle 775 239 691. Těšíme se :-)

Zvětšit1. 6. 2015

Jdeme s dobou!

I my jsme se konečně nechali strhnout Facebookovým světem, a založli jsme fejsbukové stránky Sdružení Krajina. Stránky jsou nabité fotografiemi, články a videi nejen z našich akcí, ale také momentkami ze života Sdružení Krajina. Takže neváhejte, čtite, lajkujte a sdílejte ;-)

Zvětšit29. 5. 2015

Hmyzí hotel v Hrnečnici otevřen

Nevíte-li kam nasměrovat vaše kroky vydejte se cestou necestou po nové turistické cestě z Nového Města na Moravě do nově otevřené Hrnečnice. Uvidíte nejen krásné tůně, které již osídlily různé druhy oboživelníků, včetně čolků, ale také tolik očekávaný hmyzí hotel. V pondělí 25.května jsme lokalitu s paní učitelkou Janíčkovou a dětmi z Ekotýmu I. Základní školy slavnostně otevřeli. U otevření nemohli chybět ani zástupci Správy CHKO Žďárské vrchy, kteří na projekt odborně dohlíželi. Pásku a první láhev šampaňského bouchnul starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda za asistence místního vodníka Vosolbrčka. Video z otevření je ke shlédnutí zde: http://www.televizevysocina.cz/zpravodajstvi/novomestsko/hlavni-zpravy/item/1072-u-novomestskeho-koupaliste-vznikla-prirodni-ucebna-je-v-ni-i-hmyzi-hotel

Celý projekt podpořila Nadace Partnerství a Nestlé

Zvětšit11. 5. 2015

Jak přichází na svět jehně

Srdečně zveme rodiny s dětmi na ovčí pastvinu. Budete si moci nejen podrbat ovečky, ale také vás místní věhlasný farmář seznámí s reprodukcí ovcí, s tím jak se rodí jehňata, co obnáší starost o bahnice a práce farmáře. Akce probíhá ve třech termínech - 29.5. od 17:00, 30.5. od 10:30 a 30.5. od 15:00. Kapacita návštěvníků je omezená, proto neváhejte a registujte se na stránkách http://www.stopavkrajine.cz/akce-pro-prirodu-kalendar-akci-str-7-1-7-2.html (formulář k registraci je u zvolené akce po prokliku Podrobnosti). Na závěr programu proběhne soutěž „Co jsem se dozvěděl o ovečkách a co jsem si zapamatoval“.

Akce probíhá v rámci projektu Obyvatelé pro přírodu Vysočiny, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45  >>