Zvětšit8. 11. 2018

Slavnostní otevření Přírodní učebny Hliníky na Křižánkách

Zveme všechny, jež mají chuť a čas přijít do Křižánek na slavnostní otevření Přírodní učebny Hliníky. Tato významná událost se uskuteční v úterý 13. listopadu od 10:30 na Křižánkách přímo v přírodní učebně (GPS: N 49°40.54658', E 16°4.92435'). Během září a října jsme intenzivně pracovali na obnově degradované části přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov a ze zanedbaného kusu krajiny jsme vytvořilo místo, které kloubí nejen zájmy přírody, ale slouží také dětem z místní základní školy jako učebna pro praktické bádání, či široké veřejnosti k vycházkám a relaxaci. Nyní nastal čas, aby starosta obce Křižánky, Jan Sedláček, slavnostně přestřihl pásku a místo tak pro všechny oficiálně otevřel. Projekt finančně podpořila Nadace Partnerství a Mol ČR a Ministerstvo životního prostředí. Na realizaci se podílela obec Křižánky, MŠ a ZŠ Křižánky. Odborný okem na projekt dohlížela Petra Doležalová ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Zvětšit25. 10. 2018

Dosadba třešňového sadu

V pátek 2. listopadu od 14:00 vás zveme na Dosadbu třešňového sadu. Třešňový sad se nachází u Vříště nedaleko Sněžného (GPS: N 49º37.88142', E 16º8.17132'). Místo je to opravdu krásné, takže kdo příjde, určitě neprohloupí. V současné době ho máme v nájmu a rádi bychom ho trochu zvelebili a dosadili pár nových stromků. Sejdeme se ve 14:00 na zastávce Líšná, u Hájenky, odkud se společně vydáme do sadu (nebojte, nebude to žádná dálava). Kdo by přišel později, zkusí se dostat do sadu sám (dle přiložené mapky) nebo bude volat horkou linku 775 239 691 a my si pro něho příjdeme :-)
Jak je naším dobrým zvykem, bude pro vás připraveno výtečné občerstvení. Těšíme se
ZvětšitZvětšit

Zvětšit16. 10. 2018

Škraboškový spolubál

Blíží se nejúžasnější ples tohoto roku - Spolubál.  V pátek 9. listopadu od 19:30 v kulturním domě v Novém Městě na Moravě startuje večer plný zábavy a nečekaných zážitků, které pro vás připravilo deset neziskových organizací za Žďárska a Novoměstska. Plesem se protančíme v duchu tajemstvích ukrytých za krásou pestrobarevných i jednobarevných škrabošek. K tanci nám již tradičně zahraje Big Band Chrudim. V druhé polovině večera zapaříme v rytmu Zelené páry. Těšit se můžete také na kavárnu s živnou klavírní hudbou, soutěž o ceny, fotokoutek, spousty dobrého jídlo a pití a samozřejmě na skvělou zábavu. A to vše za pouhých 200 Kč v předrodeji či 250 Kč na místě. Předprodej vstupenek v IC Nové město na Moravě nebo prostřednictvím emailu blazek@sdruzenikrajina.cz.

Zvětšit1. 10. 2018

Výsadby ovocňáků na pastvině

A je to opět tady. Netrpělivě očekávané podzimní výsadby se uskuteční v sobotu 3. listopadu od 9:30 na pastvině v Budči u Žďáru nad Sázavou (sraz zde). Sázet budeme švestky, třešně, hrušně a jabloně. Díky úspěsné snaze našich členek Ditě a Janě se podařilo sehnat také pár stromků krajových odrůd jabloní. Nové výsadby poskytnou úkryt nejen volně žijícím živočichů, ale také ovečkám v horkých slunečných dnech. Na květech si pochutnají pilné včelky, na plodech pak my po drsném a často bolestivém souboji s vosami. Přijďte si s námi protáhnout tělo, nadýchat se čerstvého vzduchu a udělat něco pro krajinu a život v ní. Jako vždy vás čeká skvělá zábava, dobré jídlo a pití a samozřejmě my ze Sdružení Krajina. Těšíme se :-)

Zvětšit16. 8. 2018

Víc jak 100 ha je hotovo

Sezóna se překlopila do druhé poloviny a za námi je už asi 115 ha pokosených luk. Letos jsou podmínky opravdu vypečené. Vedra sužují nejen podmáčené louky, ale i nás. Zatímco v minulých letech jsme řešili jak si nenabrat do holinek, hitem letošního léta je nadměrná prašnost. K tomu se nám do obličeje a rukou zapichuje na troud suchý rašeliník a pichlavé kusy vyschlé trávy…člověk by se udrbal k smrti. Optimismus nás ale neopouští, zdárně dobojujeme do konce. Držte nám pěsti :-)

Zvětšit19. 6. 2018

Dobrovolnické hrabání na Haltýři

Přijďte si s námi protáhnout tělo a očistit mysl od každodenních starostí na malebnou loučku Haltýř nedaleko Samotína. Celá hrabací akce startuje 29.6. 2018 od 17:00 a je dvoudenní s možností přenocování pod hvězdnou oblohou. Sejdeme se přímo na louce, to je zde: N 49°38.65585', E 16°4.60998'. Hrabat budeme přibližně do 19:00 hodin, poté bude následovat výlet do hospody a pak již zmíněný širák. V sobotu začínáme od 9:00 hodin a hrabat budeme dokud vše nepohrabeme. Nářadí, pití a drobné občerstvení pro vás bude připraveno. Případné dotazy směřujte na adresu blazek@sdruzenikrajina.cz nebo na tel. 777 045 586.
Na akci se můžeme domluvit, kam nasměrujeme výtěžek našeho společného snažení...třeba na obnovu třešňového sadu u Vříště, o který Sdružení Krajina od loňského roku pečuje?
Těšíme se!

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48  >>

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšit