Zvětšit12. 3. 2019

Putovní výstava Sdružení Krajina doputovala do kina Vysočina

Od 13. března 2019 bude v prostorách kina Vysočina k vidění naše putovní výstava ukazující „život“ na podmáčených loukách v současnosti i v minulosti. Prostřednictvím této výstavy chceme informovat veřejnost o naší práci, vysvětlit, proč je péče o krajinu důležitá a podnítit v lidech zájem o praktickou ochranu přírody. Na našich velkoformátových plakátech představujeme ve fotografiích jednotlivé aktivity našeho sdružení (kosení, výsadby, budování tůní, apod.) a historické souvislosti péče o krajinu. Snažíme se také ukázat důležitost spolupráce a vzájemné pomoci a podpory mezi odborníky, praktiky a veřejností.Výstava potrvá do 13. dubna 2019 a můžete si ji prohlédnout kdykoli během otevírací doby kina Vysočina.Všichni jste srdečně zváni!

Zvětšit22. 2. 2019

Hrnečková výzva

Máte doma nějaká nevyužité hrnečky po babičce nebo přeplněné kredence a je vám líto je jen tak vyhodit??? Můžeme vám zaručit, že u nás si svoje místo a využití opět najdou! Sezóna tu bude coby dup a my jsme zjistili, že po minulém roce máme nedostatek hrnků pro dobrovolníky a na veřejné akce. Koncem minulého roku jsme totiž měli menší "nehodu" a při přepravě se nám jich velká část rozbila. Hrnečky nám můžete přinést přímo k nám do Počítek č.p. 2, a dát si s námi při té příležitosti výbornou kávu, nebo si je po domluvě vyzvedneme sami u vás.

Zvětšit19. 12. 2018

Těšíme se na vás zase v roce 2019

S blížícím se koncem roku máme konečně trochu času, sednou si a zamyslet se, co nám uplynulý rok přinesl. Zážitků, pracovních úspěchů a někdy samozřejmě i neúspěchů je, jako každý rok, opravdu hodně. Velkým letošním „zážitkem“ bylo děsivý dlouhotrvající vedro a myslím, že budu mluvit za všechny, když řeknu: „Díky Bohu, že je to za námi!“ Pánská část jistě vzpomíná na nedávné zimní kosení a návrat z louky přes silnice plné odstavených kamionů. Jak vtipně poznamenali: „To tu ještě nebylo.“ Rádi vzpomínáme také na projekt přírodní učebny Hliníky, při kterém se podařilo obnovit kus krásné přírody a rozvinout spolupráci s křižáneckými. Takto bych mohla pokračovat dál a dál.
Čeho si však vážíme nejvíce a bez čeho by žádné naše zážitky ani úspěchy nebyly, jste vy a to, že nás podporujete, věříte nám a zapojujete se s námi do péče o naši krajinu. Moc vám za to tímto děkujeme, přejeme krásné a pohodové vánoce a těšíme se, že to s námi rozjedete zase v novém roce.

Zvětšit5. 12. 2018

Darujte svým blízkým cestu kolem světa

Je tu opět čas poshánět nějaké ty dárečky pod stromeček. Jeden takový krásný a navíc praktický dárek, se kterým obletíte doslova celý svět, můžete zakoupit také u nás. Z Vysočiny až na Everest se podíváte se známým českým horolezcem a dobrodruhem Radkem Jarošem, který Sdružení Krajina věnoval vlastnoručně podepsané stolní kalendáře na rok 2019. Kalendáře jsou doslova nabité fotografiemi nejen z jeho Himalájských výstupů, ale také například z Austrálie, Patagonie či z naší krásné Vysočiny.
Kalendáři můžete sebe či vaše blízké obdarovat za pouhých 99 Kč. Koupí kalendáře přispějete na veřejnou sbírku Stopa v Krajině a podpoříte tak péči o krajinu a podmáčené louky.
Kalendáře si můžete objednávat prostřednictvím mailu: papackova@sdruzenikrajina.cz, nebo na tel. číslech: 775 239 691, 566 521 259. Po obdržení částky 99 Kč na účet veřejné sbírky, číslo účtu: 2500054442/2010, vám zašleme kalendář na vámi zadanou adresu. Stejně tak si můžete kalendář vyzvednout u nás v Počítkách a zaplatit hotově. Pokud naši sbírku a tím i krajinu a životní prostředí budete chtít podpořit větší částkou, budeme rádi.

Také pro šetřílky máme pozitivní zprávu. Pokud se nám nepodaří kalendáře zpeněžit pro dobrou věc, budou v lednu nejspíš k dostání zdarma. Jako topivo by jich byla opravdu škoda :-)

Zvětšit8. 11. 2018

Slavnostní otevření Přírodní učebny Hliníky na Křižánkách

Zveme všechny, jež mají chuť a čas přijít do Křižánek na slavnostní otevření Přírodní učebny Hliníky. Tato významná událost se uskuteční v úterý 13. listopadu od 10:30 na Křižánkách přímo v přírodní učebně (GPS: N 49°40.54658', E 16°4.92435'). Během září a října jsme intenzivně pracovali na obnově degradované části přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov a ze zanedbaného kusu krajiny jsme vytvořilo místo, které kloubí nejen zájmy přírody, ale slouží také dětem z místní základní školy jako učebna pro praktické bádání, či široké veřejnosti k vycházkám a relaxaci. Nyní nastal čas, aby starosta obce Křižánky, Jan Sedláček, slavnostně přestřihl pásku a místo tak pro všechny oficiálně otevřel. Projekt finančně podpořila Nadace Partnerství a Mol ČR a Ministerstvo životního prostředí. Na realizaci se podílela obec Křižánky, MŠ a ZŠ Křižánky. Odborný okem na projekt dohlížela Petra Doležalová ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Zvětšit25. 10. 2018

Dosadba třešňového sadu

V pátek 2. listopadu od 14:00 vás zveme na Dosadbu třešňového sadu. Třešňový sad se nachází u Vříště nedaleko Sněžného (GPS: N 49º37.88142', E 16º8.17132'). Místo je to opravdu krásné, takže kdo příjde, určitě neprohloupí. V současné době ho máme v nájmu a rádi bychom ho trochu zvelebili a dosadili pár nových stromků. Sejdeme se ve 14:00 na zastávce Líšná, u Hájenky, odkud se společně vydáme do sadu (nebojte, nebude to žádná dálava). Kdo by přišel později, zkusí se dostat do sadu sám (dle přiložené mapky) nebo bude volat horkou linku 775 239 691 a my si pro něho příjdeme :-)
Jak je naším dobrým zvykem, bude pro vás připraveno výtečné občerstvení. Těšíme se