Zvětšit28. 8. 2019

Sdružení Krajina startuje na Startovači

V tento krásný letní den se nám podařilo odstartovat na webovém portálu Startovač kampaň Pro šťastnější děti, žáby a brouky na podporu našeho projektu na rozšíření přírodní učebny Hrnečnice u Nového Města na Moravě. Odkaz na náš projekt zde.

Prosíme Vás tímto buď přímo o finanční podporu na startovači (čekají tam na vás atraktivní odměny :-)) nebo alespoň o šíření této informace veškerými možnými dostupnými směry... fb sdílení, maily, instagram, ústně...mezi všechny Vaše známé, příbuzné, kolegy, sousedy...

Tuto přírodní učebnu budujeme již několik let. Nyní hodláme doplnit do tohoto kousku přírody broukoviště, plazník, hmyzí hotel, vyvěsit budky pro ptáky a netopýry a instalovat nové infopanely s dalšími zajímavými informacemi o lokalitě. Plány na rozšíření učebny podpořilo Nové Město, ale tyto peníze stačit nebudou. A proto jsme se rozhodli zkusit obrátit se s prosbou o podporu veřejnost právě na Startovači.

O takovouto podporu žádáme lidi poprvé, a doufáme že se podaří oslovit dostatečný počet přispěvatelů, aby se podařilo projekt zrealizovat. Ještě jednou proto moc prosíme o šíření informace dále, aby se naše šance na úspěch násobila.

14. 8. 2019

Po kolena ve vodě...

Na začátku léta s námi a o nás natočila Česká televize díl pořadu Nedej se!...v rámci pracovního nasazení jsme se s vámi o něj zapomněli podělit...takže kdo ještě neviděl, tak tady je...https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/219562248430022-obcanske-noviny/

Zvětšit21. 6. 2019

Pozvánka na přátelské setkání (s trochou práce :-) ) ve Štursově sadu u Vříště

Milí přátelé,

prázdniny se blíží, pojďme je zahájit společně :-))

Zveme vás na dobrovolnickou akci v termínu pátek 28.6. od 17 hodin do soboty 29.6. cca do 14 hodin ve Štursově sadu u Vříště (GPS souřadnice: 49.6313133N, 16.1361808E).

Letošní zima napáchala na sadu nemalé škody, mezi stromy leží polámané větve – viz obrázek – rádi bychom je s vaší pomocí vysbírali, pořezali a vyskládali na hromady, které budou sloužit jako hmyzí hotely nebo útočiště jestěrek či dalších živočichů.

Další věc, kterou bychom u sadu rádi zrealizovali, je vytvoření haltýře. Je to i pro nás věc nová, takže to bude určitě dobrodružství! Jedinci se zkušeností výroby haltýřů či studánek jsou extra vítáni.

Přijďte jen v pátek nebo jen sobotu nebo na oba dny. Zájemci o přespání volejte pro informace na tel. 775 239 691.

Těšíme se na společné pobytí v nádherném zapomenutém kousku Vysočiny, na společnou práci a povídání, večerní posezení pod hvězdami …

Prosíme o zprávu, zda plánujete dorazit, abychom to organizačně (nářadí, trocha občerstvení) poladili …

z Počítek zdraví a na viděnou se těší

Katka Marečková

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit

Zvětšit14. 6. 2019

Tak nám opět začala sezóna...

V pátek 7.6. jsme "slavnostně" pohrabali a uklidili letošní první louku...a od té doby už jedeme na plné pecky... :-)

ZvětšitZvětšit

Zvětšit3. 5. 2019

Pozvánka na přírodovědnou vycházku 8.června

Srdečně zveme všechny příznivce, milovníky přírody, krajiny, rostlinek, zvířat a všeho krásného kolem nás na naši botanicko-zoologickou vycházku 8. června  v 9:30 do přírodní památky Šafranice nedaleko Slavkovic ( souřadnice pro zaparkování vašeho auta či kola 49.5478208 N, 16.0175333 E)...doufáme, že vše krásně poroste, pokvete a že vám naši kolegové Petra Doležalová a Honza Košnar budou moci ukázat a představit spoustu zajímavých a jinde vzácných rostlin a živočichů, v tůních můžeme zkusit vylovit některé zástupce z řad obojživelníků či vodního hmyzu, můžou nás tu překvapit čolci, ropuchy, na loukách ještěrky, motýlci hnědáska rozrazilového a z květeny vzácný prstnatec májový či tolije bahenní....takže se určitě máte na co těšit. V případě jakýchkoliv dotazů a nutnosti dalších informací nás neváhejte kontaktovat na tel. 775/239 691 nebo na email coufalova@sdruzenikrajina.cz.

ZvětšitZvětšit

Zvětšit4. 4. 2019

Peníze na výsadby stromořadí

Již sedmým rokem vyhlašuje Sdružení Krajina a společnost GLS program na podporu výsadeb stromořadí ve volné krajině. Neziskové organizace se mohou u Sdružení Krajina ucházet o finanční příspěvek ve výši do 500 Kč na jeden vysazený strom. Uzávěrka je 26.4.2019, pro organizátory výsadbových akcí je tento rok připraveno celkem 100 tis. Kč. Bližší informace k programu a formulář žádosti je k dospozici zde. Kontaktní osoba je Tomáš Blažek – blazek@sdruzenikrajina.cz, tel: 566 521 259, 777 045 586