Zvětšit25. 6. 2013

Prstnatec Fuchsův

Pro potěchu oka i duše nechť vám poslouží Prstnatec Fuchsův, jak jej vyfotil Zdeněk Ulrich při své procházce Přírodní památkou Suché kopce u Vojnova Městce.

Zvětšit21. 6. 2013

Sdruzeni Krajina na Nova Civitas a Klimatour

V sobotu 22.6.  se v Novém Městě na Moravě konají městské slavnosti Nova Civitas. Prezentovat svou činnost zde bude i Sdružení Krajina. V rámci veřejné sbírky zde budeme prodávat magnetky a samolepky, ale také výrobky, které pro veřejnou sbírku vytvořili někteří naši členové. Pro děti (i pro odvážné dospělé) budou připraveny různé ekovýchovné aktivity. Navštívení slavností doporučujeme (informace o programu k nalezení na www.nmnm.cz/nova-civitas), zveme vás k našemu stánku.
Další příležitostí, kde se s námi potkat, je Klimatour (www.kr-vysocina.cz/klimatour). Jedná se o mezinárodní cyklistickou štafetu, jejíž hlavní myšlenkou je podpora ekologického způsobu přepravy a vzájemného potkávání mezi obcemi. Při jedné ze zastávek štafety Sdružení Krajina představí podmáčenou louku na Samotíně a to 27.6.2013 cca od 12 do 12.15 hod.

Zvětšit9. 5. 2013

Botanická vycházka 25.5.2013

Na sobotu 25. května připravuje Sdružení Krajina tradiční botanickou vycházku. Tentokrát navštívíme především podmáčené louky v okolí Samotína a Blatin. Z běžnějších rostlin rašelinných luk uvidíme např. suchopýr úzkolistý, ostřici prosovou, starček potoční, kozlík dvoudomý  nebo klamonožku bahenní. Z těch vzácnějších pak bychom mohli  vidět prstnatec májový, škardu čertkusolistou, všivec lesní a rosnatku okrouhlolistou. Pro zájemce o ještě vzácnější druh bude připraven bonus na Blatinách.
Sraz účastníků v 8:30 hodin v sídle Sdružení Krajina v Počítkách nebo v 9:00 na odpočívadle nad Samotínem (při příjezdu od Krátké – GPS souřadnice 49°38'46.478"N, 16°4'38.162"E).
Odborný výklad - Mgr. Jan Košnar. Vycházka je určena všem, které zajímá co na loukách roste a jak se o louky v současnosti pečuje. Nezapomeňte si vzít nepromokavou obuv... Doprava na lokalitu vlastním autem. Omezenému počtu osob můžeme nabídnout svezení z Počítek autem, je třeba se předem domluvit na adrese blazek@sdruzenikrajina.cz.

Zvětšit3. 5. 2013

Ovocné stromky mají "jarní sestřih"

V úterý 16. a ve středu 17. dubna proběhl jarní střih ovocných stromků, které v minulosti vysázelo Sdružení Krajina. Stříhání odborně a s láskou provedla dobrovolnicky naše členka Jana Fořtová. Děkujeme jí za ochotu a elán do této práce. Výsadby stromořadí mají ve Sdružení Krajina již více než desetiletou tradici. V posledních pěti letech jsme začali do krajiny navracet i ovocné stromy. Máme za to, že do vysočinské krajiny patří a mají zde význam. Těšíme se až první "pocestní" budou moci ochutnat pár jablek, třešní nebo hrušek, pokochat se krásou stromů nebo si odpočinout v jejich stínu...

Zvětšit8. 4. 2013

Vybíráme na "nové" auto.

Všechny věci mají svůj konec. Tak se stalo, že nám dosloužilo pracovní auto, se kterým jsme jezdili kosit louky. Na auto se obtížně grantuje, ale bez auta se neobejdeme. Proto rada Sdružení rozhodla pořídit jiné ojeté auto v hodnotě do 40000 Kč z vlastních zdrojů. Abychom šetřili rezervy, které je dobré mít na horší časy, rozhodli jsme se, že se pokusíme peníze na "nové" auto vybrat formou drobných darů. Budeme rádi, když nám dle svých možností a chuti s pořízením auta pomůžete. Rozhodnete-li se příspět, můžete svůj příspěvek zaslat na náš bankovní účet č. 170380544/0300. Do zprávy pro příjemce prosíme napište heslo "dar - auto" a svoje jméno a adresu, abychom platbu správně identifikovali a mohli vám pak zaslat potvrzení o daru. O stavu "konta auto" vás budeme průběžně informovat.

Zvětšit21. 3. 2013

Sněm Sdružení Krajina

Na vědomost se dává, že v sobotu 6.dubna se uskuteční sněm Sdružení Krajina. Začínáme ve 12:00 hodin společným obědem, od 14:00 hodin odstartuje samotný program sněmu. Důležitými body programu bude volba nového předsedy či předsedkyně z řad řádných členů sdružení a jednání o nové podobě strategického rozvojového plánu Sdružení. Sněmu se mohou účastnit řádní i běžní členové Sdružení. Budeme rádi, když nám dáte dopředu vědět, že na sněm dorazíte.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  >>