Zvětšit6. 2. 2013

Veřejná sbírka Stopa v krajině pokračuje

Od 1. února opět pokračuje veřejná sbírka Stopa v krajině. Sbírkou se snažíme získat prostředky na praktickou ochranu přírody, zejména na údržbu podmáčených luk, které vlastníme nebo máme v nájmu. Přispět na sbírku je možné koupí dárcovského certifikátu, příspěvkem na bankovní účet sbírky (2500054442/2010), darem v hotovosti, nebo koupí magnetek a samolepek s motivy rostlin a živočichů, které můžete potkat na našich loukách.

fotografovala paní Eva Koutníková1. 2. 2013

Rychtářky ve vzpomínkách pamětníků

V novém roce jsme se opět pustili do rozhovorů s pamětníky. Povídáme si s obyvateli Křižánek o tom, jak se dříve hospodařilo na loukách okolo řeky Svratky. Tahle zajímavá práce je součástí projektu, na nějž jsme získali podporu od Vadace VIA. Informace získané z vyprávění pamětníků bychom rádi využili pro diskusi nad nastavením managementových prací v nově vyhlašované Přírodní rezervaci Meandry Svratky u Milov, místě zvané Rychtářky. Ukazuje se, že místa, která se snažíme chránit, jsou pozůstatkem hospodaření, které by v dnešní době bylo označeno za nevhodné a pro přírodní poměry na dané lokalitě škodlivé. Klademe si tedy otázku jak by měla vypadat ideální péče o lokality jako jsou třeba Rychtářky?

Zvětšit13. 12. 2012

Pozdrav vánoční

Milí přátelé, příznivci, kolegové! Blíží se Vánoce a my se snažíme dodělat všechny akutní úkoly, abychom mohli zamknout chalupu v Počítkách a odemknout ji s novým elánem až v roce 2013. Vypadá to, že se úspěšně blížíme k cíli. Přejeme vám, ať dokončíte vše co jste si předsevzali, prožijete klidné vánoční svátky a do nového roku vykročíte nadějně a vesele.

Za Sdružení Krajina Kateřina Marečková.

Zvětšit29. 11. 2012

Sdružení Krajina na Adventním dobročinném jarmarku

V neděli 2.12.2012 ve 14 hodin se bude konat v Novém Městě na Moravě v prostorách evangelického kostela a přilehlém parku adventní dobročinný jarmark. Ke koupi budou rukodělné výrobky - textil, dřevo, keramika, mozaika, šperky, vánoční dekorace a ozdoby, perníčky, fair trade čaje a káva aj. K občerstvení se bude nabízet punč na zahřátí pro děti i dospělé a různé dobroty. Část výtěžku jarmarku podpoří projekt Adopce na dálku a část půjde na podporu činnosti zúčastněných neziskovek. Jarmark obohatí "dětská tržnice". Na stánku Sdružení Krajina budete moci zakoupit výrobky našich členů a příznivců. Děkujeme jim tímto mockrát za podporu.
Přijďte nasát adventní náladu, těšíme se, že se s vámi v neděli potkáme.

Zvětšit23. 11. 2012

Hledáme pamětníky

S přispěním Nadace VIA  a ČSOB realizujeme projekt, zaměřený mimo jiné na obnovu obhospodařování nově vyhlašované Přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov, známé spíše pod místním názvem Rychtářky. Chystáme se probádat historii lokality. Hledáme pamětníky, kteří si pamatují, jak se na loukách okolo řeky Svratky dříve hospodařilo a jsou ochotni o svých vzpomínkách pohovořit.. Chtěli bychom také shromáždit historickou fotodokumentaci. Na projektu spolupracujeme s obcí Křižánky.

Zvětšit8. 11. 2012

Stromy rostou

Je to sice už nějaký čas, ale akce to byla vydařená. Vysázeli jsme 66 ovocných stromů a doplnili je cca 15 keři. Bylo krásné počasí, dobrá účast sázejících a přijela i televize. A kam přijede televize, tam se přece odehrávají důležité věci :-) Děkujeme všem, kteří priložili ruku k dílu. Na reportáž z akce se můžete podívat zde.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44  >>