Zvětšit14. 8. 2012

Na loukách i koně "dřou jako koně"

Léto ve Sdružení Krajina je synonymem pro kosení, hrabání a vyklízení trávy z podmáčených luk. Práce je to krásná, i když nelehká. Nejnáročnější etapou je bezesporu ta část prací, kdy je třeba dostat pokosenou trávu z louky ven. Někde musí zabrat jen lidské svaly, někde trošku pomůže technika a na Blatinách pomáhají „siláci“ ze Samotína. Jedná se o koníky, kteří jsou zvyklí stahovat dříví z lesa a statečně si poradí i na louce plné bažin. Je fajn, že ještě i dnes je možné setkat se s tímto tradičním způsobem hospodaření v krajině.

Zvětšit13. 7. 2012

Koncert v Praze ve prospěch Sdružení Krajina

23.7.2012 proběhne v pražském kostele U Salvátora koncert studentského orchestru a dechového bandu Berkshire Youth Orchestra and Brass band. Výtěžek tohoto koncertu půjde ve prospěch Sdružení Krajina. Pražská agentura The Prague Concert Co. s.r.o., pořádá podobný koncert s výtěžkem pro Sdružení Krajina již poněkolikáté, za což jsme velmi rádi. Srdečně zveme všechny, kdo mají možnost a chuť se koncertu zúčastnit. Pomůže i šíření pozvánky mezi známé a příznivce ochrany přírody a kultury. Podrobnosti o koncertu v přiložené pozvánce.

Zvětšit4. 7. 2012

Nenechte si ujít zajímavou příležitost

Sdružení Krajina se zapojilo do systému benefičních koncertů, které probíhají v letních měsících v Novém Městě na Moravě. Každým rokem dostane jedna místní neziskovka příležitost využít koncert probíhající ve zdejším KD pro svoji propadgaci a podporu. Ostatní neziskovky pomáhají s propagací a těší se, až na ně přijde řada :-)
Máte tedy jedinečnou příležitost podpořit naše milé kolegy ze Sdružení Nové Město na Moravě a zároveň si nadělit hezký kulturní zážitek. Více informací najdete zde.

Zvětšit2. 7. 2012

Hrabání luk na Fryšavě a Samotíně - 5.-6.7. 2012

Příznivce luk a přírody vůbec srdečně zveme na dobrovolnickou akci, při které budeme shrabovat pokosenou trávu na podmáčených květnatých loukách u Fryšavy a na Samotíně. Sraz je ve čtvrtek 5.7. v 9 hodin na louce U studní na Fryšavě – louka po levé straně silnice při výjezdu z Fryšavy směr Medlovský rybník (GPS souřadnice 49°37'40.809"N, 16°2'45.604"E). V sobotu odpoledne se hrabáči přesunou na lokalitu Haltýř – louka po levé straně vedle silnice při příjezdu na Samotín od Krátké (GPS souřednice 49°38'39.310"N, 16°4'38.210"E ).
Nářadí a pitná voda bude zajištěna. Přenocovat je možné ve vlastním stanu v kempu na Medlově nebo po domluvě na louce. Nezapomeňte na holiny, opalovací krém a repelent. Proti puchýřům od hrabí doporučujeme pracovní nebo cyklistické rukavice. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Pořádá Lysina Lenina ve spolupráci se Sdružením Krajina. Bližší informace na  tel.: 775 239 691 - Kateřina Marečková.

Celá aktualita >>

7. 6. 2012

Sdružení Krajina získalo ocenění

Letos již potřetí vyhlásil Kraj Vysočina anketu Skutek roku. V několika kategoriích tak mohla veřejnost nominovat aktivity, které v roce 2011 přispěly k rozvoji regionu. Sdružení Krajina bylo nominováno za realizaci projektu obnovy Přírodní památky Laguna u Bohdalova. O nominovaných činech fyzických osob hlasovala na jaře tohoto roku veřejnost, vítězné projekty právnických osob pak vybírala odborná porota. V prostorách zámku v Náměšti nad Oslavou bylo slavnostně předáno celkem 24 cen. Sdružení Krajina zde převzalo ocenění Skutek roku 2011 v oblasti životního prostředí. Devět projektů právnických osob společně s loňskými vítězi má postoupit do přeshraničního kola, kde se utkají s oceněnými projekty z Dolního Rakouska.

Zvětšit23. 5. 2012

Setkání na Laguně - úterý 29. května

Na úterý 29. května připravuje Sdružení Krajina setkání hlavních aktérů projektu obnovy Přírodní památky Laguna u Bohdalova. V roce 2010 a 2011 probíhaly v této lokalitě úpravy starých, dlouho neudržovaných tůní, které vznikly po těžbě cihlářské hlíny. Cílem úprav bylo zlepšit podmínky pro výskyt obojživelníků. Projekt obnovy, realizovaný Sdružením Krajina a financovaný z Operačního programu Životní prostředí, se chýlí k závěru. Smyslem setkání je zhodnotit výsledky díla, na kterém se významnou měrou podílel i Kraj Vysočina. Připravena je vycházka po lokalitě s odborným výkladem.  Akce je veřejně přístupná, otevřená všem, které dění na této lokalitě zajímá.  Sraz účastníků je ve 12:30 hodin na lokalitě.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47  >>

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit