Zvětšit6. 8. 2015

Zazáříme v září v Horáckém muzeu

Přijďte navštívit netradiční výstavu zaměřenou na praktickou ochranu přírody v podání Sdružení Krajina. Výstava bude umístěna v prostorách Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě od 3.9. do 25.10. 2015. K vidění budou velkoformátové plakáty, fotografie a texty, na kterých se dozvíte něco o současné péči o cenné lokality, o historii těchto lokalit, o životě na mokřadních loukách a o možnostech zapojení lidí do péče o krajinu. Dále Vám ukážeme stroje, nástroje a další vybavení používané pro praktickou ochranu přírody. Součástí výstavy jsou i zábavné aktivity pro děti a bohatý doprovodný program. Navštíit můžete například naši kavárnu U Přejeté žáby, divadlo Tomáše Machka nebo přednášku PhDr. Ivana Ryndy. Součástí výstavy je také výstava překrásných grafik Vojtěcha Jehličky.

Vernisáž výstvy proběhne 3.9. 2015 od 16:00 v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě.

Výstava probíhá v rámci projektu Obyvatelé pro přírodu Vysočiny, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Zvětšit13. 7. 2015

Místo chrastice barevná kytice

Na jaře tohoto roku se několik našich statných mužů vrhlo do boje s bulty vysokých ostřic a porosty chrastice rákosovité, které mohutně zarůstají nově vyhlášenou rezervaci Meandry Svratky u Milov, místními nazývanou Rychtářky.  S pomocí ručního mulčovače se pokusili o obnovu cca 2330m2 plochy rezervace. Zásah se zatím jeví jako pozitivní, jak z hlediska dalších možností obhospodařování plochy a druhového složen rostlin, tak i potlačení rychle se šířící chrastice. Výběr plochy, na kterých byl zásah proveden, byl konzultován s odborníky ze Správy CHKO Žďárské vrchy, abychom neohrozili přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů. Do budoucna bychom chtěli takto obnovit další plochy v rezervaci tak, aby bylo možné pravidelně kosit co největší část území. Plodem naší práce budou květnaté barevné Rychtářky, tak, jak si je pamatují místní starousedlíci.

Akce probíhá v rámci projektu Obyvatelé pro přírodu Vysočiny, podpořeného grantem s Islandu, Lichenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Zvětšit2. 7. 2015

Zatančíme na KoresponDance!

Ano je to tak! Staneme se součástí skvělého festivalu moderního tance KoresponDance. Přijďte navštívit náš stánek, který budeme mít v rámci Pikniku festivalu v neděli 5.7. od 14:00 na 3. nádvoří v Zámku ve Žďáře nad Sázavou. Čeká na vás nejen všemi oblíbená hra "Co se skrývá v seně?", ale také vám ukážeme rostliny, které najdete na našich loukách. Můžete si zahrát úžasné zvířátko-kytičkové pexeso nebo si s námi přijít jen tak popovídat ;-) Těšíme se a děkujeme sdružení SE.S.TA - Centrum choreografického rozvoje, zejména Marii Kinsky a Pavlu Cinglovi, že nám umožnili aktivně se zúčastnit jejich festivalu.

Zvětšit16. 6. 2015

Hrabání luk na Fryšavě a Samotíně

Plavková sezóny je již tady, a proto přicházíme s pozvánkou na protažení a zformování celého těla. V pátek 3.7. od 17:00 začíná již tradiční hrabání luk a svážení pohrabané trávy na Fryšavě. Na malebné fryšavské louce strávíme také sobotu 4.7. Tentokrát budeme začínat už v 9:00 a budeme makat do roztrhání těla. Poté se přesuneme na Samotín, kde budeme v neděli 6.7. od 9:00 pokračovat v tomtéž. Neváhejte a přijďte udělat něco pro přírodu i pro sebe. Pro odvážné a unavené účatníky je připraven parádní nocleh. O možnostech přespání se dozvíte více informací na tel. čísle 775 239 691. Těšíme se :-)

Zvětšit1. 6. 2015