O sdružení / Pro příznivce / těší nás - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

O sdružení / Pro příznivce / těší nás

Zvětšit

Zamyšlení nad narozeninami.

Jsem vzděláním sociální psycholožka a přestože se od roku 1990 věnuji psychoterapii, stále mne zajímá propojení osobního života jednotlivce se stavem společnosti.

Zajímá mne propojení lidské vůle cíleně se sociálně organizovat k „místnímu“ přežití v konfrontaci se zatím nezvládnutým arogantním „globálním“ kořistnictvím. Zajímá mne také interakce s autentickou, těžce zkoušenou, samovolnou tendencí přírody po udržitelnosti života. Léta sleduji ochranu přírody a podle svých sil, pomáhám. Jakousi náhodností vzniklo rozpětí mých konkrétních kontaktů od Východního Slovenska, kde v Tulčíku sídlí Lesoochranárske zoskupenie VLK, po Vysočinu, do obce Počítky, kde sídlí Sdružení Krajina.

Kalendářně jsem dovršila 60 let a úředně se přesunul můj status pracující do statusu dále pracující. Jen paní advokátka hájící mne, aby se mi dostalo správného výpočtu penze, důsledně trvá na termínu „starobní důchodce“. Je prý nutné dodržovat pojmenování, protože důchodů je více druhů a podle druhu se potom příjemci dostává zařazení do patřičné kolonky.

V každém případě, 60 let je docela významné výročí. Nesvádí už tolik k bilancování jako výročí
50 let, je více smířlivější, co se týká životních výbojů, snad i moudřejší v rozhodování o životních hodnotách, prioritách a cílech. A tak jsem přemýšlela jak ho oslavit, koho pozvat, kam, jak to bude probíhat a jaké dárky mi rodina a přátelé vymyslí. Úvahy nad praktickou stránkou mne přivedly k náhledu, že při této příležitosti si můžu dát dar také sama. Můžu se přece z daru sama sobě radovat podobně jako z daru od jiných. Navíc, může to být dar - vzhledem k tomu, že své potřeby a přání pravděpodobně znám lépe, než jiní – ještě potřebnější, ještě zajímavější, ještě trefnější... a třeba se z něho mohu radovat i tím, že se ještě radují jiní...

Vím, že Sdružení Krajina pečuje o podmáčené louky, ručně kosí nepřístupná místa a vykupuje pozemky, o které se jejich majitelům už nechce nebo nevyplatí starat. Vím, že udržet vodu v krajině je nesmírně důležité.

Rozhodla jsem se tedy oslavit si sama za sebe 60. narozeniny tak, že Sdružení Krajina ode mne přijalo dar v podobě mých, doufám, užitečně prožitých let jako každý rok vynásobený tisíci korunami. Myslím, že je to docela jen málo za to, za co životní doba, kterou máme k dispozici pro více či méně pochopený a lépe či hůře vedený život, stojí.

A můžu být klidná, že se mi takový dárek v průběhu času neopotřebuje ani snad nezničí. Dokonce mne napadá, že jeho hodnota spíše vzroste. Bude mně i jiným, sloužit časově vlastně neomezeně.

Zlata Hálová

P. S.
Vážená paní Hálová,
Srdečně zdravím za všechny ze Sdružení Krajina z Počítek.
Chci Vám s radostí oznámit, že jsme se stali díky Vaší finanční pomoci
spoluvlastníky dalších pozemků v lokalitě zvané Rychtářky, která má být
vyhlášena přírodní rezervací Meandry Svratky u Milov (myslím, že jste se
před rokem účastnila botanické vycházky, která byla zrovna tam).

Odkoupili jsme postupně poloviční podíl od jedné spoluvlastnice a následně
1/4 podíl od druhé spoluvlastnice téměř dvouhektarového pozemku. Vlastníme
tedy 3/4 podíl tohoto pozemku.
1/2 podíl jsme vykoupili dále u pozemku o výměře 1,3 hektaru a u dvou menších pozemků.
Takovéto podílové spoluvlastnictví nám již postačí k tomu,
abychom mohli spolurozhodovat o hospodaření na pozemcích.

Ještě jednou tímto děkujeme za finanční podporu.

Práce na loukách jsme zahájili poslední květnový týden.
Zatím se práce daří podle harmonogramu, i když jsme prvně válčili s deštěm
a teď zase do kolegů naplno pere slunko. Ale o horku teď asi v Brně víte svoje.

Za Sdružení Krajina Dita Sobotková

Dodatek:
Tato situace proběhla v době mezi 2011-2013.
A zapsána byla, po delším „nátlaku“ z Počítek směrem do Brna, 10. ledna 2014.