Poděkování našim dobrodincům

Zvětšit

Letos poprvé slavíme v České republice Den dárců. Tento výjimečný den padl na 29. listopadu a my bychom tímto chtěli poděkovat všem filantropům, kteří nás kdy podpořili jakoukoliv částkou, ať už jednorázově nebo se třeba stali členem našeho Klubu dárců a pravidelně přispívají na péči o okolní krajinu. Vaše peníze byly, jsou a budou vždy dobře využity, protože z nich nemáme profit my jako Sdružení Krajina, ale všichni lidé, kteří pak mohou žít v malebné krajině osídlené množstvím pestrobarevných rostlin a nejrůznějších živočichů. Děkujeme!

Pokud by i někdo další měl chuť zkrášlit svět, není nic jednoduššího. Můžete poslat libovolnou částku nebo se třeba stát členem Klubu dárců Sdružení Krajina. Již malá, pravidelně posílaná částka ve prospěch našeho účtu č. 2100922271/2010 pomůže.

Důležitost podpory NNO výstižně popsala ve Spolubálovém Spolužurnálu Ilona Mužátková. Její text určitě stojí za přečtení: „Ve srovnání s pečlivě udržovanými zahrádkami komerčních firem a státních organizací by měla pestrá louka neziskovek působit uvolněným, veselým a trochu neuspořádaným dojmem. Pravidla zde přece nejsou tak přísná, je to takové nadšenectví pro radost, jistě zatížené mnoha omyly.

Na celou věc se musíme prostě dívat shovívavě, nebránit těm naivním kreativním týpkům, kteří tak úplně nepochopili, o co v dnešní době jde, a nevyrostli z dětinských ideálů. Ale zase pozor! Důvěřuj, ale prověřuj! Neziskovky je totiž potřeba neustále držet pod dohledem, aby propánakrále někdo náhodou neziskovou činností nezbohatnul, to bychom se všichni cítili podvedeni! Když chce někdo dobře vydělávat, musí si prostě vybrat jinou profesi, kde se bohatnutí očekává. Pracovníku neziskovky sluší skromnost, když už se svévolně rozhodl věnovat něčemu tak diskutabilnímu. Neříkejte, že jste se s nějakou podobnou perličkou z názorového košíku “Rozumný občan” ještě nesetkali. Z konfrontace s podobnými náhledy paradoxně vyplývá, že právě činnost dobročinných spolků, nadací, družstev, církví a dalších neziskovek musí být v nejvyšší míře efektivní, průhledná a organizovaná, aby da ný subjekt vůbec ve společnosti přežil. Nic není pod tak přísným dohledem, máloco má tak drsná pravidla jako fungování neziskovek. Jakoby se na ně neustále svítilo, zatímco postupy komerčních a státních organizací zůstávají v mnohých aspektech a pro mnohé tak nějak ve tmě. Světlo však růstu jednoznačně prospívá. Jako jedinci i skupiny jsme obdaření drobnými semínky nápadů, myšlenek a přání. Takové zárodky budoucích skutečností vypadají většinou velmi skromně, stejně jako třeba semínko divoké orchideje není nic moc. Svůj potenciál už má ale v sobě, chce to jenom umístit do vhodné půdy, zalévat, starat se a doufat. Je to stejné u každé ; věci, která se rodí z dobrého nápadu, v ocelárnách i v mateřském centru. Pokud ale chceme svá semínka zasít do neziskového záhonku, nebude to většinou úplně projekt na jistotu, nebudeme asi na začátku vědět, kam až to dotáhneme a co nám nakonec vykvete. Často složka doufání a víry bude silně převažovat nad reálným zajištěním, budeme se opírat o různé nehmotné věci, o sounáležitost, nadšení, optimismus, často si budeme říkat, že vlastně čekáme na zá- zrak. A přijdou chvíle, kdy si řekneme, že jsme se ho dočkali. Neziskovky se opravdu více podobají lučním kytkám, které nečekaně zkrášlují svět než vypočítavě pěkným výpěstkům z hola ndských skleníků. Rostou v přirozených podmínkách, někdy drsných, jindy mírnějších, mají spoustu přirozeného světla, nejsou na prodej, jsou tady pro všechny, kdo je právě potřebují, někdy skromně krásné, jindy dokonce léčivé...“