Pozemkový spolek / Babín - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Babín

Bývalé rašeliniště a navazující mokřady se nachází mezi rybníky Babínský, Matějovský a Tálinská, nedaleko obce Budeč. Nad Babínským rybníkem je stále původní rašeliniště s řadou významných druhů rostlin. Území je významné výskytem populace vážky jasnoskvrnné a skokana ostronosého, dále zde žije např. blatnice skvrnitá, rosnička, bekasina otavní a pisík obecný. Z významných druhů rostlin zde roste leknín bělostný, rdest ostrolistý, bublinatka jižní, vachta trojlistá, zábělník bahenní aj.

Z historie:
Rašeliniště mezi rybníky bylo v minulosti kompletně vytěženo až na jílový podklad. Postupně se zde alespoň v částech začala obnovovat dřívější vegetace, spíše se však plochy změnily v méně významné podmáčené louky. V území byly po zahájení pravidelného kosení prováděny rozsáhlé prořezávky dřevin a bylo zde zbudováno několik desítek tůní. Vlivem poškození a nefunkčnosti nátokových objektů je v současnosti v části území nedostatek vody, díky čemuž jsou zde některé tůně výrazně vysychající a původně podmáčené louky se mění v mezofilní.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2002.
V současné době se stará o 6,6 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.

Kategorie ochrany:
I. a II.zóna CHKO Žďárské  vrchy

Zajímavosti:
V lokalitě je velmi dobře vidět rozdíl mezi fungujícím původním rašeliništěm nad Babínským rybníkem a kompletně vytěženým rašeliništěm pod Babínským rybníkem.

Plán péče je dostupný zde (plán péče o celou CHKO).

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit