Pozemkový spolek / Dobrá Voda - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Dobrá Voda

Území tvoří mokřadní louky a tři rybníky nedaleko mezi obcemi Vídeň a Cyrilov. Na loukách (převážně pcháčových) roste z ohrožených druhů mj. prstnatec májový, vachta trojlistá a suchopýt úzkolistý. V rybnících se vyskytuje např. šejdračka bahenní a šípatka střelolistá. V lokalitě se vyskytují někteří obojživelníci, např. čolek horský a skokan krátkonohý. Kuňka ohnivá v území již pravděpodobně vyhynula.

Z historie:
Louky v území byly dříve koseny. V 50. letech 20. století však byla jakákoli péče ukončena a obnovena až v roce 1998 na nejcennějších plochách. Po obnovení péče (kosení, prořezávky) dochází k postupnému zlepšování kvality rostlinných společenstev.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2010.
V současné době se stará o 1,3 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.

Kategorie ochrany:
přírodní památka

Plán péče by měl být dostupný zde.

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit