Pozemkový spolek / Hrachoviště - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Hrachoviště

Lokalita ležící nedaleko Ústrašína zahrnuje dva rybníky, mokřadní louky a podmáčené lesy. Na loukách z významných druhů roste vachta trojlistá, prstnatec májový, vrba rozmarýnolistá, ostřice dvoumužná a další druhy. Z živočichů zde je možné spatřit mimo jiné skokana krátkonohého, čolka obecného, bramborníčka hnědého nebo lindušku luční.

Z historie:
Dříve kosené louky byly ponechány dlouhodobě bez zásahů a lokalita postupně téměř celá zarostla náletem. Až koncem devadesátých let 20. století bylo obnoveno kosení nejcennějších částí luk, po předchozím vykácení náletových dřevin.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2014.
V současné době se stará o 1,2 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.

Kategorie ochrany:
přírodní rezervace

Plán péče je dostupný zde.

ZvětšitZvětšit

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit