Pozemkový spolek / Hrnečnice - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Hrnečnice

Mokřad s tůněmi se nachází těšně pod Koupalištěm na SZ okraji Nového Města. Vedle lokality teče potok Bobrůvka. Lokalita je významná výskytem několika druhů obojživelníků - čolek horský, skokan ostronosý aj.

Z historie:
Mokřad byl dlouhodobě bez péče a zarostl z většiny náletovými dřevinami. V letech 2013-2014 zde v rámci projektu "Přírodní učebna Pod Koupalištěm" proběhla revitalizace spočívající v kácení náletových dřevin, vybudování dvou větších (strojně) a dvou drobných (ručně) tůní. Byly zde osazeny informační panely, hmyzí hotely a byla zbudována jednoduchá zimoviště.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2013 - vyřezávky náletových dřevin a budování tůní.
Od roku 2015 je o 0,6 ha ručně koseno (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.
Sledování vývoje tůní (spolupráce s Ekotýmem I. ZŠ Nové Město na Moravě).

Kategorie ochrany:
I. zóna CHKO Žďárské vrchy

Plán péče je dostupný zde (plán péče o celou CHKO).

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitSlavnostní otevřeníZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit