Pozemkový spolek / Maršálka - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Maršálka

Lokalitu tvoří rašelinné a slatinné louky, které se nacházejí SV od obce Barovice. Na loukách se vyskytuje několik ohrožených druhů rostlin i živočichů, např. smldník bahenní, rosnatka, tolije bahenní, prstnatec májový, ještěrka živorodá a bramborníček hnědý.

Z historie:
Historicky kosené louky byly ponechány několik desítek let téměř bez péče. Proběhly zde meliorace, zalesnění a rozorání, což má za následek zmenšení jejich plochy. Pravidelně trvale koseny byly pouze okrajové části lokality a docházelo zde také k přihnojování močůvkou. V devadesátých letech 20. století bylo kosení většiny luk obnoveno.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2010.
V současné době se stará o 2,4 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.

Kategorie ochrany:
přírodní rezervace v CHKO Železné Hory

Plán péče je dostupný zde.

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit