Pozemkový spolek / Pod Kamenným vrchem - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Pod kamenným vrchem

Součástí lokality, která se nachází SZ od obce Polnička, jsou mokřadní a rašelinné louky, včetně Kamenného rybníka. Území je významné výskytem řady ohrožených druhů, např. bazanovce kytkokvětého, ostřice plstnatoplodé, klikvy bahenní, rosnatky okrouhlolisté, tolije bahenní, čolka horského, skokana ostronosého, ještěrky živorodé, bekasiny otavní a bramborníčka hnědého.

Z historie:
Dříve pravidelně kosené louky byly nějaký čas ponechány bez zásahů. Zdegradovaly a zarostly náletem jen v menší míře. Po obnově pravidelného kosení dochází ke zlepšení stavu ekosystémů.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2013.
V současné době se stará o 0,9 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.

Kategorie ochrany:
přírodní rezervace v CHKO Žďárské vrchy

Plán péče by měl být dostupný zde.

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit