Pozemkový spolek / Ratajské rybníky - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Ratajské rybníky

Soustava tří rybníků s rašelinnými a mokřadními loukami se nachází na SV okraji Hlinska. Lokalita hostí populace řady ohrožených a vzácných druhů živočichů a rostlin. Vyskytuje se zde mj. srpnatka fermežová, hořec hořepník, rosnatka okrouhlolistá, tolije bahenní, všivec bahenní, modrásek bahenní, bělopásek topolový, čolek horský, rosnička a bekasina otavní.

Z historie:
Dříve pravidelné udržované louky byly ponechány desítky let bez péče, čímž zdegradovaly a zčásti zarostly náletem. Péče byla obnovena až po roce 1990, kdy zde proběhly prořezávky náletových dřevin a od té doby je prováděno pravidelné kosení mokřadních luk.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2010.
V současné době se stará o 2 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.

Kategorie ochrany:
přírodní památka v CHKO Žďárské vrchy

Zajímavosti:
Extenzivně využívané rybníky a zachovalé mokřady a rašeliniště s výskytem řady ohrožených druhů.

Plán péče je dostupný zde.

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit