Pozemkový spolek / Šafranice - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Šafranica

Rašelinné louky a rašeliniště se nachází nad Lesním rybníkem u Slavkovic. Části lokality zarůstají náletovými dřevinami. Vyskytuje se zde významná rašelinná vegetace. Z významných druhů živočichů zde žije mj. rosnička zelená, ještěrka živorodá a bramborníček hnědý.

Z historie:
Dříve kosené louky byly ponechány delší dobu bez zásahů. Potok protékající lokalitou byl upraven (narovnán a zahlouben) a zemina byla uložena do valu na okraj rašeliniště. Po obnově pravidelného kosení se stav vegetace a biotopů v území zlepšuje. V minulých letech také došlo k většímu kácení náletových dřevin, čímž se obnovily další části bývalých luk. V posledních 2 letech se v území začala šířit netýkavka žláznatá.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2002.
V současné době se stará o 1,7 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.
Budování a obnova malých tůní
Likvidace netýkavky žláznaté a bolševníku velkolepého.

Kategorie ochrany:
přírodní památka

Zajímavosti:
Roste zde ohrožený druh vrba rozmarýnolistá (Salix rosmarinifolia)

Plán péče by měl být dostupný zde.

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitvrba rozmarýnolistáZvětšitprstnatec májovýZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit