Pozemkový spolek / Samotínské louky - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Samotínské louky

Vlhké až zrašeliněné louky o celkové rozloze 2,5 ha, které se nacházejí severozápadně od obce Samotín v I. Zóně CHKO Žďárské vrchy. Lokalita je domovem mnoha vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Roste zde např. prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), jetel kaštanový (Trifolium spadiceum), rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia), tolije bahenní (Parnassia palustris) nebo suchopýr úzkolistý (Eriophorum angustifolium). Z živočichů se zde hojně vyskytuje skokan hnědý (Rana temporaria).

Z historie:

V minulosti byla lokalita sečena dvakrát ročně. Poté došlo k absenci hospodaření a k pustnutí lokality. V 90. letech byla péče o louky obnovena. Současné hospodaření navrací lokalitě její dřívější podobu.

Probíhající péče:
Sdružení krajina pečuje o lokalitu od roku 2002.
V současné době se stará o 2,5 ha, které jsou koseny ručně (ručně vedenou sekačkou nebo křovinořezem). Pokosená tráva je nahrabovačem shrabána do řádků, odtud je sebrána, svezena na okraj lokality a odvezena k dalšímu využití.
Občasné prořezávky dřevin.

Kategorie ochrany:
I. zóna CHKO Žďárské  vrchy

Plán péče je dostupný zde (plán péče o celou CHKO).

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitlouka plná prstnatce májovéhoZvětšitDobrovolníci z ČSOB Pojišťovny PardubiceZvětšitjetel kaštanovýsuchopýr úzkolistýrosnatka okrouhlolistáZvětšitZvětšit