Pozemkový spolek / Šustrův sad - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Štursův sad

O tomto sadu nejsou zmínky v písemných záznamech, informace jsou získané jen z ústního podání místních obyvatel (a v určitých případech se překrývají s místními názvy v mapách).

Sad se nachází na kopci, pod vrchem Bohdalec, asi půl kilometru od obce Vříšť a přibližně 80 výškových metrů nad říčkou Fryšávkou. V tomto místě se nachází údajně proto, že v údolí Fryšávky pravidelně ovocné stromy vymrzají. Celé lokalitě se říká „Schejbalovo“ údajně proto, že hned v sousedství sadu (na místě, kde je dnes podmáčená louka tzv. „Klímův palouk“) bylo ještě ve 40. letech zbořeniště chalupy, kde kdysi bydlel pan Schejbal.

Tomuto, převážně třešňovému, sadu se říkalo a říká „Štursovy sady“. Sad zde byl už v roce 1938 (dá se předpokládat, že ještě dříve). Na okraji sadu býval prý kámen, na s nápisem „Štursovy sady“. Jeho majitel – pan Štursa bydlel v chalupě na horním konci Vříště a po válce odešel hospodařit do pohraničí. Tím jeho majetek (tedy i sad) připadl obci Vříšť. V roce 1953 obec Vříšť nechala udělat dosadby ovocných stromů. Od začátku existence sadu až do 70. let to byl polní sad. Mezi stromy se naposled polařilo v 70. letech (pan Peňáz) a dodnes tam jdou rozeznat agrární terasy. Od doby, kdy se v sadu přestalo polařit je sad neudržovaný a pomalu začal zarůstat lesem.

V současnosti patří sad Městysu Sněžné, kterého je Vříšť od roku 1960 místní částí.

Sad byl nějakou dobu bez péče. V roce 2007 začala o sad pečovat Správa CHKO Žďárské vrchy. Ing. Zdena Koberová provedla určení odrůd, sad byl vyčištěn a pokosen. Byl proveden řez ovocných stromů, pokáceny byly vzrostlé smrky, olše a jeřáby. V sadu bylo záměrně ponecháno několik odumírajících stromů a několik stromů mrtvých, jako zázemí pro hmyz a dřevokazné houby. Byla provedena dosadba starými odrůdami třešní (Kaštánka, Napoleonka, Karešova).

V roce 2017 převzalo sad do péče Sdružení Krajina.

(zdroj - Správa CHKO Žďárské vyrchy - Ing. Mgr. Ondřej Bystřický)

Zvětšit201720172017červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018červen 2018

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit