Přírodní učebna Hliníky - projekty / probíhající - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Přírodní učebna Hliníky

Zvětšit

V rámci projektu dojde k celkové revitalizaci lokality, místními zvané Hliníky. Strojně zde budou vyhloubeny 3 nové tůně, další 3 tůně budou obnoveny. Dojde k odstranění černé skládky a prořezání náletových dřevin. Zároveň zde vznikde přírodní učebna, kterou budou moci místní i okolní školy využívat k praktickým cvičením. Budu zde instalovány lavičky a informační tabule s texty o zajímavostech Hliníků. Na obnově lokality budeme spolupracovat se ZŠ a MŠ Křižánky. Učitelé a žáci společně s rodiči přiloží ruku k dílu při pročištění drobných tůní, výstavbě zimoviště pro obojživelníky a konečném úklidu lokality. Pomoc při obnově místa přislíbila také obec Křižánky.

Lokalita Hliníky se nachází na okraji PR Meandry Svratky u Milov. V minulosti se zde těžila cihlářská hlína, díky čemuž zde vznikla řada drobných tůní. Některé z nich byly později zavezeny odpadem a na místě vznikla černá skládka. Přes současný špatný stav má místo velký přírodní potenciál. Revitalizací dojde k vytvoření nového vodního biotopu vhodného pro výskyt a rozmnožování obojživelníků a vodního hmyzu. Opatření by mělo zvýšit celkovou druhovou pestrost na lokalitě a vytvořit nabídku nového vodního biotopu neovlivněného rybí obsádkou. Od zvýšeného pohybu osob na místě, zejména dětí, si slibujeme ukončení černé skládky a zavážení organickým odpadem s přilehlých zahrad.

1.6.2018_Seznámení s lokalitou a projektem1.6.2018_Seznámení s lokalitou a projektem1.6.2018_Seznámení s lokalitou a projektem

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit