Školáci přichystají vitaminovou bombu

Zvětšit

Ve středu 12. listopadu proběhne od devíti hodin výsadba 30 ovocných stromů poblíž obce Cejle, která se nachází 10 km jihozápadně od krajského města Jihlavy (GPS 49.3711306°N, 15.4784469°E). Ovocné stromy byly vypěstovány v oblasti Bílých Karpat na podnožích ze semenáčků, což jim

zajistí velmi dlouhý život a mohou tak ovocem obdařovat i více než tři generace obyvatel obce a výletníků.

Akce proběhne za podpory programu ThinkGreen Service, který je společným projektem společnosti General Logistics Systems Czech republic s.r.o (GLS) a Sdružení Krajina. Cílem programu je zmírnit negativní dopady dopravy na životní prostředí výsadbou stromů ve volné krajině. GLS je přední evropská společnost specializující se na přepravu balíků, která aktivně prosazuje principy udržitelného rozvoje. Akci spoluorganizuje také Středisko ekologické výchovy Mravenec z Pelhřimova ve spolupráci s Ekoinfocentrem Jihlava.

„Školáci vysází různé odrůdy slivoní a jabloní vybrané mimo jiné i podle doby dozrávání tak, aby alej nabízela ovocné plody co možná nejdelší dobu. Jako zajímavost bude vysázeno i několik málo známých mišpulí s chutnými malvicemi, které se u nás pěstují již velmi dlouho, ale v dnešní době jsou opomíjeny,“ říká Tomáš Blažek ze Sdružení Krajina.

Vysazovat budou děti ze Základní školy Pelhřimov a ze Základní školy Cejle. Výsadby jsou jednou z ekovýchovných aktivit, v rámci kterých se děti naučí jak správně zasadit strom a osvojí si tuto praktickou dovednost.  Není vždy snadné zajistit pro výsadby vhodné pozemky. Díky pomoci Jany Kotoučkové z Ekoinfocentra se podařilo zajistit pro výsadby obecní pozemky a dohodnout se i s vlastníky sousedních pozemků, aby v budoucnu, až stromy povyrostou, nedocházelo ke sporům.

Dopravce myslí na ochranu životního prostředí

Jedním z opatření ke zmírnění negativních dopadů dopravy na životní prostředí je od 1. dubna 2013 nová služba "ThinkGreen Service", která umožní zákazníkům GLS participovat na ekologických aktivitách GLS - více na www.gls-czech.com/green.

„Výnos z poplatku za tuto službu bude prostřednictvím Sdružení Krajina využit výhradě na výsadby nových stromů ve volné krajině. GLS nabízí svým klientům možnost přispět k realizaci výsadeb, Sdružení Krajina nabízí síť spolupracujících neziskových organizací nejen v kraji Vysočina, které se o výsadby stromů v krajně postarají. Pokud se nová služba a spolupráce GLS a Sdružení Krajina rozjede podle očekávání, začnou díky tomu v české krajině zanedlouho přibývat další stromy a stromořadí,“ říká ředitel české pobočky GLS Pavel Včela.

V loňském roce byly s přispěním společnosti GLS vysazeny dva remízy v obci Počítky u Žďáru nad Sázavou. Vysazovalo se do pastvin pro ovce, na kterých hospodaří místní farmář. Cílem bylo vysázet remízy tvořené převážně břízami (příp. jeřáby, lípami) do holých plání, tak aby vznikly úkryty pro ovce a zároveň došlo ke zpestření „ploché“ krajiny. Akce se účastnilo cca 50 lidí, převážně rodin s dětmi.

Pavel Včela
General Logistics Systems Czech Republic s.r.o.
Pavel.vcela@gls-czech.com
www.gls-czech.com