Vycházka do přírody 24.5.2014

vachta trojlistá

Na sobotu 24. května připravujeme opět komentovanou vycházku do přírody. Vycházka bude zaměřena šířeji než v minulých letech, krom rostlin nás budou zajímat i obojživelníci a další živočichové, které je možné najít na vlhkých loukách a ve vodě. Podíváme se na lokalitu Doliny u Jiříkovic, kde si prohlédneme nově vybudované tůně pro obojživelníky. Pokračovat budeme návštěvou rybníčku mezi Lhotkou a Počítkami, kde bychom mohli potkat zajímavé druhy obojživelníků. Vycházku zakončíme návštěvou Přírodní památky PP Pod Kamenným vrchem, kde nám naši průvodci Mgr. Petra Doležalová a Mgr. Jan Košnar slibují představit zajímavé druhy rostlin, včetně druhů obnažených rybničních den. Sraz účastníků v 9:00 hodin v sídle Sdružení Krajina v Počítkách. Na lokality se budeme přepravovat auty po silnici a lehčím terénem. Doporučujeme vybavit se nepromokavou obuví a pro případ nepříznivého počasí i pláštěnkou.

Petra Doležalová:
V nenápadné tůni v blízkosti Počítek možná uvidíme tři druhy čolků vyskytujících se v regionu Žďárských vrchů, včetně nejvzácnějšího čolka velkého, rosničku obecnou, skokana krátkonohého, pulce ropuchy obecné, skokana hnědého nebo dokonce obrovské pulce blatnice skvrnité, kteří mohou dorůstat až 10 cm.

Jan Košnar:
Účatníkům exkurze můžeme slíbit podívanou na řadu rostlinných klenotů vlhkých a rašelinných luk Žďárských vrchů. Vesměs jde o vzácné a chráněné druhy, které dnes při běžné procházce málokdo spatří. Zblízka tak uvidíme mj. ostřici plstnatoplodou, vrbinu kytkokvětou, hadí mord nízký, orchidej prstnatec májový, masožravou rosnatku okrouhlolistou, poloparazitický všivec ladní nebo někdejší léčivou bylinu vachtu trojlistou.
Navíc máme jedinečnou, jen několik týdnů v roce trvající, možnost vidět rostlinku puchýřku útlou, drobnou trávu, která někdy roste na dnech některých zjara vypouštěných rybníků. Okolí Žďáru nad Sázavou je jednou z významných oblastí jejího výskytu. Puchýřka je přitom vzácná a ohrožená nejen v ČR, ale i v celé Evropě (a patří proto mezi druhy legislativně chráněné společně všemi státy EU). Nejen proslulý kostel na Zelená hoře, ale i třeba nenápadná puchýřka činí ze Žďárska region mezinárodního významu.

Chystají se i jiné zajímavé akce zaměřené na poznávání přírody – k nahlédnutí jsou zde.

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit